maj 05, 2024
Liberalerna

I skolan börjar framtiden

Skolpolitik har i alla tider varit liberalers hjärtefrågor. Det beror på att för oss är den enskilda människans frihet viktigast, och det kunskap är en avgörande faktor för våra möjligheter att forma våra liv, försörja oss och bli oberoende och fria. I skolan formas framtiden.

Jag är förälder till två ungdomar och har förstås fått följa deras väg genom skola. Min erfarenhet är god av engagerade lärare och trygga skolmiljöer. Men jag har ibland saknat läromedel och ofta känt att det är svårt att riktigt förstå hur det går för barnen i skolan. Och även om mina egna barns skolgång fungerar bra så vet jag att det inte är så för alla.

Just nu vill vi i Liberalerna sätta extra ljus på skolpolitiken. Vi är inte nöjda förrän alla barn får bästa möjligheter att bygga kunskap i en lugn och trygg skolmiljö.

Det behövs mer tid i skolan. Därför borde grundskolan förlängas till tio år, genom att nuvarande förskoleklass blir ett första skolår som alla barn går. Barn är olika och därför måste de som behöver extra mycket tid i skolan få det. Det måste bli enklare att gå om ett år och att få gå i sommarskola om det behövs för att komma ikapp

Att lärarnas arbetssituation ibland är riktigt svår, det vittnar många om. Vi borde låta lärare vara lärare och låta lärarassistenter bidra med administrativt stöd, och elevhälsoteam att stötta eleverna.

Det finns så mycket positivt i svensk skola med kunniga och engagerade lärare och elever som vill lära och arbetar hårt med skolarbetet. Men det finns också stora problem som behöver lösas. Läs mer om hur vi i Liberalerna vill utveckla skolan.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821