november 11, 2022
Sjukvård & hälsa

Ice bucket challenge gav resultat!

Nu i sommarvärmen kan jag nästan, men bara nästan, längta tillbaka till för två somrar sedan då ”ice bucket challenge” utmanade mig och andra att hälla hinkar med isvatten över oss själva. Nu visar det sig att kritikerna av tilltaget får stå tillbaka, kampanjen har gett resultat.

Du kanske minns att sociala medier svämmade över med filmer där folk hällde iskallt vatten över sig själva? Det var under sommaren 2014 som kampanjen ”Ice bucket challenge” inleddes. Kampanjen syftade till att öka kännedomen kring nervsjukdomen ALS. Fenomenet blev snabbt viralt men kritiserades också hårt. Även om många ansåg att den tog fokus från själva sjukdomen och bagatelliserade den allvarliga diagnosen så ställde jag upp. Mest därför att min fina vän Luse Lidbäck bad mig. Tilltaget fick trots allt många människor, både politiker, kändisar och andra att skänka pengar till livsviktig forskning.

Nu har forskning finansierad av kampanjen lett till nya framsteg. Det är Project MinE, ett initiativ som drivs av donationer från Ice bucket challenge, som identifierat en ny gen kopplad till ALS. Fyndet kan potentiellt revolutionera behandlingsmöjligheterna.
Även här i Sverige har kampanjen gett nationell effekt. Över 35 000 personer har sms:at gåvor till Hjärnfondens insamling för ALS-forskning, vilket resulterade i 4 miljoner insamlade kronor av vilka 3 miljoner gick till forskare vid Umeå universitet.

Ice bucket challenge gav resultat och det är fantastiskt när vi frivilligt kan hjälpas åt med finansieringen av livsviktig forskning. Men det räcker inte. Stockholms läns landsting finansierar och möjliggör spjutspetsforskning här i Stockholms län. Förutom långsiktig finansiering, som är svår att skapa genom insamlingsinitiativ, krävs också avancerad infrastruktur. Landstinget utgör både en plattform för samt katalysator och finansiär av framtidens medicin och teknologi.

Tillsammans kan politiker, företag, akademin och privatpersoner göra riktig skillnad. Kampen mot ALS fortsätter, jag är tacksam för att forskningen gör framsteg. Jag är också beslutsam om att Landstinget ska fortsätta bidra och vara en central aktör.

För min del slutade ice bucket challenge med att jag både hällde isvatten över mig själv och skickade in pengar till insamlingen.

Nu tar jag helg, happy pride!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823