juli 07, 2024
Liberalerna Sjukvård & hälsa

Inför nollvision mot rökning

Rökning orsakar varje år 6.000 för tidiga dödsfall i Sverige. Dessutom lider ett stort antal människor av tobaksrelaterade sjukdomar, till exempel kol. Rökning leder till dålig hälsa. Därför kräver jag och riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) att Folkpartiets landsmöte i dag ställer sig bakom en nollvision mot rökning.

Nollvisionen innebär att exponeringen av tobaksprodukter i handeln bör stoppas. Produkterna ska ha tydliga varningstexter och neutrala förpackningar utan loggor och reklam. Man bör också fundera på att införa licensiering av försäljningsställen. Därtill är det naturligtvis viktigt med ett ambitiöst preventivt arbete för att få unga att välja bort tobak och stöd till människor som vill sluta röka.

I länder som Finland och Nya Zeeland finns redan nollvisioner mot rökning. Vi förespråkar inte ett förbud, men vi vill se hårdare tag dem som profiterar på människors ohälsa. I filmklippet nedan berättar vi mer om hur vårt förslag ser ut. Vi ger oss inte förrän rökningen minskar.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821