april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Inför vaccinpass för att hålla Sverige öppet

Det värsta är förhoppningsvis över, men pandemin pågår fortfarande. Nu ökar smittspridningen åter i många grannländer. Även i Stockholm och Sverige ser vi hur antalet sjukhusinläggningar för covid ökar. Risken finns att smittspridningen får ny fart även här. Regeringen har kritiserats av coronakommissonen för långsamt agerande tidigare under pandemin. Nu finns chansen att agera handlingskraftigt. Därför vill vi liberaler att man inför krav på vaccinpass för dubbelvaccinerade. Vaccinpass ska kunna användas på t ex restauranger, kulturevenemang och andra platser där risk för smittspridning finns och man bedömer att det behövs. Så fungerar det i andra länder, och det bör användas här också.

Alla som är vaccinerade kan enkelt få sitt bevis från E-hälosmyndigheten. det använder vi vid utlandsresor, men det kan förstås också användas inom landet som en åtgärd för att minska risken för smittspridning.

Ett vaccinpass för covid-19 handlar om att kunna hålla Sverige öppet, samtidigt som vi motverkar smittspridningen (och förhoppningsvis också ökar vaccinationsgraden). Friheten ska aldrig begränsas mer än nödvändigt. De som tagit ansvar och tagit vaccin ska kunna röra sig fritt, men för dem som inte tagit sina två doser kan det vara nödvändigt med restriktioner.

Sverige får inte göra om misstaget att vänta för länge med åtgärder för att hejda smittspridning i tid. Människors hälsa och öppenheten i samhället som vaccinet möjliggjort kräver snabbt agerande. Men vi måste undvika nya generella restriktioner. De som väljer bort vaccinet är fria att göra så, men då får de också ta konsekvenserna av det och kan inte få riskera att smitta fler. Ett vaccinpass handlar om att värna hälsa och frihet för oss alla.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823