maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Inga köttfria måndagar i landstinget

Jag har tidigare skrivit om att Miljöpartiet i landstinget vill tvinga patienterna i sjukvården att äta köttfritt på måndagar. Miljöpartiet vill uppfostra patienterna – jag tycker det är en dålig idé.

Självklart ska det finnas goda och nyttiga vegetariska rätter bland menyalternativen. Men lika självklart borde det vara att alla patienter själva får välja vad man vill ha. Om man inte är vegetarian annars så ska man inte behöva få moraliska pekpinnar av sjukvården, i en situation när man mår dåligt och kanske har nedsatt aptit.

Ändå framhärdar Miljöpartiet. För en vecka sedan skrev kommunpolitikern i Täby Jonas Paulsson (MP) på DN Stockholmsdebatt att landstinget borde införa köttfria måndagar. Idag svarar jag och min landstingsrådskollega Gustav Andersson (C) på detta.

Måltiderna i vården är en komplex uppgift. Ofta handlar det om att få sjuka människor att över huvud taget vilja äta. Att då gripa in med folkuppfostran och lära patienter att minsann äta köttfritt – det kan inte vara vårdens syfte.

Inom Stockholms läns landsting driver vi ett ambitiöst arbete med måltiderna i vården. Det handlar om valfrihet (oavsett om du är vegetarian, äter kött eller av religiösa eller kulturella skäl inte äter viss mat), det handlar om kvalitet och det handlar om minskad klimatpåverkan. Men något tvång att äta köttfritt kommer jag inte att medverka till.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821