maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Inget kök på SÖS svek mot patienter och personal

Senare i år skulle ett eget sjukhuskök stå klart på Södersjukhuset. Det skulle bli en nystart för bättre patientmat och måltider, och var en viktig del av hela det nya Södersjukhusets arbetssätt och bemötande. Så blir det nu inte.

Fastighetsbolaget Locum och alla partier i dess styrelse utom Folkpartiet valde i går att sätta stopp för planerna på kök på SÖS. Under ledning av Moderaterna svek man den överenskommelse som fanns med sjukhuset, och inom Alliansen. Det gör mig ärligt talat förbannad, vilket framgår av morgonens ABC.

Det uteblivna köket på SÖS i år innebär två års försening och en sämre lösning. Det är förstås inte i första hand ett svek mot Folkpartiet – även om jag tycker att överenskommelser ska gälla och att det är oerhört dålig stil att försöka smyga igenom något annat. Nej, det uteblivna SÖS-köket är framför allt ett svek mot Södersjukhusets personal och patienter.

SÖS har jobbat med sina måltider och sitt nya kök i flera år. Ett nytt koncept har arbetats fram med menyer i samarbete med Markus Aujalay. Rekryteringen av kökschef har påbörjats. Avdelningskök har börjat byggas om och själva tillagningsköket skulle alltså precis börja byggas i en befintlig byggnad.

Nu blir det inget nytt kök i år, utan istället fortsatta leveranser från Rosenlundsköket. Det blir inga nya menyer, flexibla val för patienterna eller förbättrade möjligheter för mat till äldre patienter i riskzonen för undernäring. Personalens stora engagemang riskerar att ha varit förgäves.

Det gör mig förbannad – men också stridslysten. Jag och Folkpartiet ger oss inte. Vi fortsätter jobba för sjukhuskök på SÖS eller bättre måltider för patienterna. I höst är det val!

Läs även Anders Ekegrens (FP) blogg där han redogör för turerna på Locums styrelsemöte.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821