juli 07, 2024
Det är vackert i Amsterdam. mesta tiden tillbringade vi dock i trista konferensrum.
Det är vackert i Amsterdam. mesta tiden tillbringade vi dock i trista konferensrum.

Denna vecka har jag och mina gruppledarkollegor i landstinget varit på studieresa i Amsterdam med omnejd.

Det blev tre intensiva och fullmatade dagar med stort fokus på digitalisering, eHälsa och modernisering av sjukvården. Stockholm och Sverige har många framtidsfrågor som behöver lösas, och det delar vi förstås med övriga länder. Holland är ett spännande land när det kommer till sjukvård och är på många sätt jämförbar med Sverige, inte minst kulturellt.

Vi fick lära oss mycket om arbetet med att implementera nya journalsystem och utveckla nya eHälsotjänster som underlättar för vårdens medarbetare och stärker patienternas ställning.

Ny tunnelbana byggs i Amsterdam.
Ny tunnelbana växer fram.

Vi ägnade också en förmiddag åt att studera deras långt framskridna tunnelbanebygge som knyter ihop södra och norra Amsterdam. Här finns många erfarenheter som vi kan ta med oss hem inför den stora satsning som ligger framför oss i Stockholm. De har haft stora problem med sitt bygge, främst av teknisk art. De har helt andra förutsättningar än vi har i Stockholm. Det finns exempelvis inget berg under Amsterdam att

img_1922
Politiker i bygghjälm. Mycket fräsigt :)

borra i men desto mer lera och vatten. Det har också många hur byggda på pålar som påverkats av bygget. Och som en följd av detta har tidlånen förskjutits med sju år jämfört med den ursprungliga planen och därtill har kostnaderna stigit kraftigt. Men nu börjar de så att säga se ljuset i tunneln. Vi fick besöka den blivande tunnelbanestationen i närheten av Amsterdams stora centralstation. Det är rätt respektingivande med så stora infrasturkturprojekt.

 

Anne Franks hus.
Anne Franks hus.

Jag tycker alltid att det känns viktigt att ta sig tid att se något av staden jag besöker. Och Amsterdam är en fantastiskt vacker stad med en både intressant och stundtals mörk historia. Programmet medgav inga större utflykten men tidigt på morgonen gick jag en ordentlig promenad bland Amsterdams vackra hus och kanaler. Jag såg Anne Franks hus och påmindes om det sorgliga öde som mötte den lilla judiska tonårstjejen som gömde sig med sin familj men avslöjades efter två år och senare dog i koncentrationsläger. Hennes dagbok betyder mycket för mig.

 

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821