september 09, 2023
Kultur Sjukvård & hälsa

Intensiv dag i Almedalen

Flera seminarier, viktiga samtal, trevliga möten. Almedalsveckan är nu i full gång. Intrycken är många!

Jag inledde dagen med ett fullsatt seminarium om värdebaserad vård som Dagens Medicin och Karolinska universitetssjukhuset arrangerade. Mer om det i ett tidigare inlägg.

image

Strax därefter ännu ett spännande seminarium, den här gången om psoriasvården. Först fick vi en dragning om vad psoriasis är och hur vården fungerar idag genom Mona Ståhle, professor verksam på Karolinska universitetssjukhuset. Därefter fick vi lyssna på en ung person som haft psoriasis halva sitt liv, Alice Suits, patientföreträdare i Ung med psoriasis. Hennes liv har blivit så mycket bättre genom nya biologiska läkemedel. Hon beskrev hur hon länge upplevde att hon inte blev tagen på allvar. Seminariet avslutades med en paneldiskussion där jag medverkade. Jag lyfte fram behovet av jämlik vård, inte bara mellan landsting utan också inom landstingen. För mig är det tydligt att vi behöver utveckla ersättningsmodellerna i vården för att ge patienterna mesta värde. Vi behöver också nationella riktlinjer och möjlighet för patienterna att veta och förstå vad de kan förvänta sig och vilka möjligheter som finns.

En snabb lunchwrap och lite förberedelsetid i parken ökade på energin inför givande samtal med RFSL om hur vi behöver utveckla vården för HBTpersoner. Jag kunde berätta om de initiativ som tagits av mig och flera engagerade politiker i Stockholm. Och jag fick med mig några viktiga aspekter att tänka på när vården utvecklas framåt.

Kultur i vården har alltid varit en fråga som engagerar mig. I eftermiddag fick jag vara med i Danderyds sjukhus seminarium där de presenterade arbetet ett spännande projekt med lovande resultat om hur vården kan använda kultur på recept som ett sätt att hjälpa patienter med svår och långvarig smärta. Fint att få ta del av hur en patient upplevt kultur på recept och hur det stärkt hennes livskvalitet väldigt påtagligt. Nu vill jag absolut fortsätta jobba för att kultur ska få en tydlig plats i vården och förankras vetenskapligt. Det möjliggörs genom det stora engagemang som finns och genom att resurser avsätts i landstingets budget. Själv berättade jag under seminariet om satsningen på kultur i vården och om bakgrunden till mitt engagemang  genom en personlig berättelse om min mammas sista tid i livet där kulturen spelade en viktig roll.

Se en kort film här.

Sen var det roligt att få gå till Neuroförbundets Brainbus och lära mig mer om hjärnan. Jag fick testa att flytta en kula enbart genom att att slappna av och fokusera. Förunderligt nog gick det utmärkt, trots den något intensiva arbetsdagen. Jag satta också min hjärna i arbete med att lösa lite kluriga uppgifter.

Kluriga uppgifter för hjärnan hos Brainbus
Kluriga uppgifter för hjärnan hos Brainbus

Kvällen ägnades åt att lyssna på statsministerns och ett givande middagssamtal hos Vårdförbundet.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823