februari 02, 2023
Anna Starbrink inviger alkohol & hälsamottagningen i Mörby 150130
Sjukvård & hälsa

Invigning av alkoholmottagning i Mörby

På den nya mottagningen Alkohol & Hälsa i Mörby finns proffsig hjälp för dig som är orolig för ditt drickande. Idag fick jag äran att inviga mottagningen.

Alkohol & Hälsa är en nytänkande verksamhet, som riktar sig till personer som dricker lite för mycket men inte har andra sociala hjälpbehov. Sedan ett par år finns det två liknande mottagningar i länet: en i Sickla, som drivs av Capio Psykiatri, och en på Riddargatan 1 i Stockholm. I dag var det dags för invigning av den tredje, Alkohol & Hälsa i Mörby, och jag hade fått äran att klippa bandet.

Skälet till att landstinget satsar på den här typen av mottagningar är att vi vet att många drar sig för att besöka den ”vanliga” beroendevården. Erfarenheterna från Riddargatan 1, som öppnade 2011, visar att de nya alkohol & hälsa-mottagningarna lockar många patienter som tidigare inte sökte hjälp för sina alkoholvanor. Ungefär lika många kvinnor som män söker sig till dem. Det finns också ett samarbete med Centrum för psykiatriforskning för att sammanställa kunskaper och erfarenheter.

Min förhoppning är att alla som har funderingar kring sitt drickande ska känna sig bekväma med att kontakta en av de nya alkohol- och hälsa-mottagningarna. De behandlingar som erbjuds är individanpassade och närstående får gärna delta. Jag önskar Alkohol & Hälsa stort lycka till i sitt viktiga arbete för att stötta och hjälpa dem som känner att de dricker lite mer än de mår bra av.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823