oktober 10, 2023
Södersjukhuset
Sjukvård & hälsa

Invigning av nya Modersmjölkcentralen

Modersmjölkcentralen på Södersjukhuset förser nyfödda barn i Stockholms län med bröstmjölk. Idag invigdes deras nya lokaler.

När Sachsska barnsjukhuset startade i början av 1900-talet hade man ammor anställda för att ge bröstmjölk åt nyföda. Sedan dess har verksamheten utvecklats. Idag är det Modersmjölkcentralen som har uppgiften att hjälpa för tidigt födda barn, vars mammor inte fått igång sin mjölkproduktion, att få modersmjölk. Mjölken doneras på frivillig väg; år 2012 donerade 153 mammor totalt cirka 968 liter mjölk.

Anna Starbrink överlämnar invigningspresent till Modersmjölkcentralen
Här överlämnar jag ett påskägg som invigningspresent till Modersmjölkcentralen.

Idag invigdes Modersmjölkcentralens nya lokaler, som ligger i anslutning till Södersjukhusets neonatalavdelning. Jag var inbjuden till invigningen och fick samtidigt en intressant inblick i verksamheten. Modersmjölkcentralen är den enda verksamheten i sitt slag i länet, och här görs noggranna tester så att mjölken är säker.

Ungefär vart 10:e barn är för tidigt fött, och tillgång till näringsrik modersmjölk hjälper dem att växa sig starka. Svensk spädbarnsdödlighet är bland de absolut lägsta i världen och den goda förlossnings- och neonatalvården – där Modersmjölkcentralen numera ingår – är förstås en viktig förklaring till detta.

Södersjukhusets vd Tomas Movin invigningstalar.
Södersjukhusets vd Tomas Movin invigningstalar.

Läs gärna ett reportage om nya Modersmjölkcentralen i Locums kundtidning Rum.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823