maj 05, 2024
Mats Bergsmedens "Souvenir" pryder entrén till Sjukhusfysik
Kultur Sjukvård & hälsa

Invigning av Sjukhusfysiks nya lokaler

I nya, toppmoderna lokaler är nu avdelningen Sjukhusfysik på Karolinska Universitetssjukhuset redo att diagnostisera patienter med avancerad teknik.

Jag fick äran att medverka vid invigningen av de nyrenoverade lokalerna igår. Verksamheten var tidigare utspridd på olika platser, och att den nu finns samlad i en ändamålsenlig enhet är, förstår jag, ett lyft för både patienter och medarbetare – en önskan som blivit verklighet.

Som kulturlandstingsråd är jag naturligtvis angelägen om att nya lokaler också får en konstnärlig utsmyckning som bidrar till en positiv upplevelse av vårdmiljön. Så här sade jag bland annat i mitt invigningstal:

”Vet ni om att landstinget är ägare av en av landets största konstsamlingar med över 70 000 verk. Vi samlar inte konst för att ha i magasin eller bankfack. Nej, vi satsar på konst därför att vi vill göra vårdmiljöer lite mer värdiga och mänskliga, än de annars kanske skulle vara. Och vi vill ge patienterna i hälso- och sjukvården upplevelser som kan skapa välbefinnande även när tillvaron präglas av sjukdom och oro. I grund och botten handlar det om att vi ska få känna oss lite mer som de människor vi är. Och lite mindre som patienter. Och för arbetsmiljön är det också bra med trivsamma lokaler, som jag tycker konsten bidrar fint till.

(…)

När landstinget bygger om och bygger nytt avsätter vi en del av bygginvesteringspengarna till konstnärlig gestaltning. Just nu pågår den största kontsatsning som någonsin gjorts i vårt land kopplat till ett och samma byggprojekt – NKS. Därmed sluts en cirkel, för när det nuvarande Karolinska sjukhuset byggdes på 30-talet var det sin tids stora konstsatsning och den så kallade 1-procentsregeln etablerades. Det är just den regeln som vi tillämpar här.”

Medarbetarna på Sjukhusfysik har ett viktigt arbete. Med hjälp av avancerad röntgenteknik gör man det möjligt att ställa noggranna diagnoser på cancerpatienter, för att behandling ska kunna ske med rätt stråldos. Konsten på avdelningen bidrar genom att den, som det beskrivits, ”söker möten och dialog med betraktarna. Den får oss att blicka både inåt och utåt. Genom poetiska grepp uttrycker den det mänskliga i oss och öppnar dörrarna till fantasin.”

Jag hoppas att såväl personal som patienter ska uppskatta de nya fina lokalerna och jag önskar Sjukhusfysik stort lycka till.

Här står jag vid ett av Lina Jaros konstverk.
Här står jag vid ett av Lina Jaros konstverk.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821