september 09, 2023
Stella Fare talar vid dagens demonstration
Kollektivtrafik

Ja till pendelbåtar i Stockholm

Beslut om fler pendelbåtslinjer i Stockholm – och fortsatt kamp för en bra skärgårdstrafik. Det har varit en intensiv dag för Folkpartiets trafikpolitiker.

Folkpartiet har länge arbetat för att kollektivtrafiken ska bli bättre på att ta vara på vattenvägarnas möjligheter. Vi vill se smarta, snabba och citynära pendelbåtslinjer, som kan komplettera och avlasta den landburna kollektivtrafiken – och skapa nya resmönster och möjligheter.

Idag har arbetet gett resultat. Trafiknämnden har nämligen beslutat att det blir en ny pendelbåtslinje mellan Ulvsunda och Södersjukhuset, enligt den utredning som Trafikförvaltningen gjort.

Förslag till ny pendelbåtslnje mellan Ulvsunda och Södersjukhuset.
Förslag till ny pendelbåtslinje mellan Ulvsunda och Södersjukhuset.

Folkpartiet har även drivit igenom att landstinget ska planera för en skyttellinje mellan Kungsholmen, Söder och City. Den kommer att gå snabbt och kan bli ett populärt alternativ bl.a. för de som vill kombinera sin kollektivtrafikresa med cykel. Läs gärna mer om Folkpartiets pendelbåtsförslag på folkpartiet.se/sll.

Innan Trafiknämnden sammanträdde ägde en demonstration rum framför landstingshuset. Det var Facebookgruppen Manifestation mot upphandlingen av skärgårdstrafiken som kommit för att protestera mot den omskrivna skärgårdsupphandlingen.

Anna Starbrink deltar i manifestation mot sjöktrafikupphandlingen.
Här deltar jag i manifestationen mot sjötrafikupphandlingen.

Från Folkpartiets sida var det Stella Fare som mötte deltagarna i demonstrationen, som till stor del bestod av oroliga skärgårdsbor och sjöfolk. Hon höll ett anförande där hon klargjorde att Folkpartiet länge varit kritiska mot det sätt som upphandlingen genomförts på.

Vår ambition är att skärgårdstrafiken ska bli bättre, inte sämre. Innan vi fått garantier för det kan vi inte ställa oss bakom ett tilldelningsbeslut. Detta har vi klargjort vid ett flertal tillfällen, t.ex. i denna debattartikel i SvD, och Stella Fare var också mycket tydlig om detta idag. Folkpartiet kommer inte att svika skärgården!

Läs gärna Stella Fares blogg, där hon skriver om pendelbåtslinjer och skärgårdsdemonstration. Res- och Trafikforum uppmärksammar att Folkpartiet vill ha fler pendelbåtar.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823