september 09, 2023
Val2018

Jan Björklunds sommartal

Skolstarten närmar sig. Det ska bli roligt att återse alla barnens skolkamrater och lärare. Extra spännande för mig personligen är att äldsta barnet börjar högstadiet (han som är så liten :)) Skolan var också huvudämnet för Jan Björklunds sommartal på Erstaterassen i Stockholm. Att Liberalerna driver kunskapsskola för alla är knappast någon överraskande nyhet. Men så viktigt att fortsätta arbeta för bra utbildning för våra barn.

Det saknas lärare. Läget är faktiskt helt förfärligt, om man vågar kika några år framåt saknas 77 000 lärare. Det finns ingen realistisk möjlighet att utbilda ikapp det behovet. Därför måste vi tänka i andra banor. Hur kan vi frigöra tid och skapa bättre arbetsförhållanden för de lärare vi har? Lärarassistenter, är ett av Jan Björklunds svar. Vi borde avlasta lärarna sådant som inte direkt handlar om undervisning (rastvärdar, frånvaroregistrering, viss administration med mera…). Då frigörs tid till lärarna för sitt viktiga uppdrag. Liberalerna vill satsa 6 miljarder på detta, vilket skulle kunna ge 18000 lärarassistenter.

Välfärden är en stor fråga i årets valrörelse.  Statsministern har sagt att valet blir en folkomröstning om välfärden. Och visst finns det viktiga vägval:

Jan Björklund: ”En folkomröstning om välfärden handlar också om makten över välfärden, över din och min makt att välja och välja bort. För Liberalerna handlar nästan all välfärdspolitik – i vården, för årsrika och för personer med funktionsnedsättning – om att öka människors frihet och självbestämmande. Det gäller hela livet. Det blir faktiskt extra viktigt just när vi behöver välfärden som mest. Den som är frisk och rik och mitt i livet kan ta sig frihet när det behövs. Men för den som inte klarar det, behöver samhället skapa möjligheterna. Det handlar om valfrihet. Om att själv få välja hemtjänst, om att själv få välja sin personliga assistent och om att själv få välja vilken gynekolog man ska gå till. Det går 350 000 barn och ungdomar i fristående skolor och förskolor. Nästan hälften av alla besök i primärvården görs hos en privat vårdcentral. Tre av fyra som har assistans har valt en privat utförare. Och dessutom är det ingenstans i privat sektor som det finns så många kvinnor som är chefer och ledare som i den privata välfärdssektorn.

Glada Liberaler inför partiledartalet. Joar Forssell, Sigrid Rydell-Johnson, Amelie Tarschys-Ingre och jag.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823