mars 03, 2024
Sjukvård & hälsa

Jubileum med fest och allvar

Igår firade vi Vintersols femtioårsjubileum med en festmiddag på anläggningen för medarbetare och inneliggande patienter och inbjudna gäster som på olika sätt betytt och betyder mycket för verksamheten.

Det blev en glad kväll men många skratt men också mycket allvar. Stiftelses ordförande Inger Källgren Sawela högtidstalade och återinvigde anläggningen som nu genomgått en större modernisering. Hon lyfte fram Vintersols intressanta historia som började med några pionjärer för dryga 50 år sedan sökte en plats med skönt klimat. Hon beskrev deras efterföljares målmedvetna insatser för att verksamheten har kunnat bli det den är idag. Inger ser ni på bilden ovan.

Lise Lidbäck talar om Vintersols stora betydelse för många patienter - små och stora mirakel händer här
Lise Lidbäck talar om Vintersols stora betydelse för många patienter – små och stora mirakel händer här

För många av patienterna som får möjlighet till en vistelse här på Teneriffa med intensiv rehabilitering skapas små och stora mirakel, som Lise Lidbäck, Neuroförbundets ordförande, har beskrivit saken. Med träning kan man återerövra förmågor som gått förlorade. En del går sina första steg på mycket länge. En del kommer tillbaka till arbete efter en period på Vintersol. Andra får kraft och muskelstyrka tillbaka så att livet kan bli mer självständigt. Möjligheten att träffa andra som befinner sig i samma situation betyder självklart också mycket för livskvaliteten.

Många samtal fördes under kvällen och de berättelser som många bär på om den effektiva behandlingen, mötet med andra patienter som inspirerat, den sköna atmosfären som finns på Vintersol och förstås det sköna vädret som för det mesta råder på södra Teneriffa gör det tydligt att en period på Vintersol gör skillnad på rikgit för många. Man kan nog säga att det finns en speciell Vintersolanda. Jag hoppas att flera landsting vill låta sina patienter få möjligheten till rehabilitering här i framtiden, utifrån sina behov.

Jag som intresserar mig för sjukhusmat kunde glädja mig åt att de nya kockarna på Vintersol inte bara bemästrar vardagens matlagning på bästa sätt. De kan också sätta ihop en riktig festmiddag för 200 personer. Och maten betyder förstås mycket på en kväll som denna. Men ännu viktigare är ändå att maten i den vanliga verksamheten på Vintersol håller hög kvalitet. Patienterna jobbar hårt med sin träning och behöver bra och trivsamma måltider, och det vågar jag lova att de får här.

I styrelsen har vi de senaste åren lagt mycket kraft och energi på att rusta Vintersols anläggning för att kunna erbjuda en bra vårdmiljö för patienterna och arbetsmiljö för medarbetarna. Nya pooler, ny gymnastiksal, upprustade rum, nya omklädningsrum, ny träningsyta ute, nya kylar, frysar och ett arbetsmiljölyft i köket med mera betyder mycket för helheten. Att jobba med den här typen av projekt i Spanien ger förstås en del utmaningar eftersom många av oss främst har erfarenhet från svenska offentligt sektor, svenska regelverk och inte minst svensk kultur. Lärorikt, minst sagt. Men självklart har vi haft god hjälp från professionella kontakter på plats och våra svenska medarbetare har utvecklat stor talang för spansk-svensk förståelse genom åren.

Vintersols nya, varma sköna träningsbassänger i vackert kvällsljus. På dagarna är det full fart med träning här. På kvällen blir det en vacker vattenspegel att njuta av. Det där med vårdmiljöer spelar verkligen stor roll för helheten. Tack Stiftelsens VD Ulf Bley för bildlån
Vintersols nya, varma sköna träningsbassänger i vackert kvällsljus. På dagarna är det full fart med träning här. På kvällen blir det en vacker vattenspegel att njuta av. Det där med vårdmiljöer spelar verkligen stor roll för helheten. Tack Stiftelsens VD Ulf Bley för bildlån

 

 

 

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823