april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Karolinska jämförs med andra

Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus och Sahlgrenska sjukhuset i Västra Götaland har satts under luppen i mätts och jämförts för att lära av varandra. Nu har vi resultaten som berör åren 2010-2012. De tre sjukhusen har olika styrkor.

Karolinska universitetssjukhuset har topplaceringen när det gäller forskning. Det är också där den dyraste vården ges. Inte förvånande när vi ser att de har större andel sjuksköterskor och läkare anställda än de andra sjukhusen. Det i sin tur hänger ihop med den kraft som läggs på just forskningen vid sjukhuset, berättar sjukhusdirektören Birgir Jakobsson i Dagens Medicin. 

När man tittar närmare på kvaliteten, utifrån de Sveriges kommuner och landstings kvalitetsindikatorer är det ett annat sjukhus i topp, nämligen Skånes universitetssjukhus. Bäst på att klara vårdgarantin och kömiljarden var dock Karolinska.

Att mäta och jämföra sin verksamhet med andra är ett ypperligt sätt att lära av varandra och få syn på sina styrkor och sina svagheter. Jag tror vi har stor nytta av att detta görs detta på ett systematiskt sätt.

Sydsvenskan skriver om jämförelsen. Här hittar du hela rapporten.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821