februari 02, 2023

Idag firar vi Kerstin Hesselgrendagen för att uppmärksamma att det är 100 år sedan Kerstin shesdelgren valdes in i riksdagen.

För på dagen 100 år sedan samlades de 60 ledamöterna i Göteborgs stadsfullmäktige i Börsen för det som skulle bli ett historiskt möte. Stadens fem ledamöter av riksdagens första kammare skulle väljas och för första gången var kvinnor valbara.

Liberalen Edvard Alkman fick en idé. Om socialdemokrater och liberaler röstade på en gemensam lista, skulle de med lite tur kunna knipa ett mandat från högern, det skulle bli lottning om det femte mandatet. 

Alkman föreslog yrkesinspektrisen Kerstin Hesselgren, som var bostatt i Stockholm. Det stod mellan henne och högerkandidaten riksantikvarien Sam Clason. Det var just denna dag, den 12 september för 1921 som Kerstin Hesselgren med lottens hjälp blev vald. Även om det var turen som förde henne till riksdagen den där dagen, så präglades hennes livsgärning i övrigt av målmedvetet, och strävsamt arbete både som yrkeskvinna och politiker. Hon kom att bli en mycket betydelsefull under sina mer än 20 år som liberal och frisinnad ledamot i Sveriges riksdag.

Idag bjöd Kerstin Hesselgren Akademin, tillsammans med Liberala kvinnor på ett intressant krigarn om demokrati och jämställdhet.

I programmet medverkar tidigare demokratiutredare, riksdagsledamoten och publicisten Olle Wästberg, filosofen och Sv akademiledamoten Åsa Wikforss, EXPOs Daniel Poohl, partisekreterare Juno Blom, Sveriges Kvinnolobby Clara Berglund, människorättsjuristen Hanna Gerdes, tidigare partiledaren Bengt Westerberg, SILCs Martin Ängeby, Ambassadören och tidigare partiledaren Maria Leissner och skriftställaren Anders Johnson i flera olika programpunkterna om de största jämställdhetssegrarna, folkstyre vs liberal demokrati, hoten mot demokratin och om vem som är dagens Kerstin Hesselgren i världen.

Du kan se Kerstin Hesselgren Dagen här. Programmet börjar 16 minuter in i sändningen

Jag är stolt ordförande i Kerstin Hesselgren Akademins styrgrupp. Vi har bildat akademin i syfte att skapa en mötesplats för socialliberal utbildning, idéutveckling och opinionsbildning. Verksamheten är öppen för alla som är intresserade av de socialliberala idéerna i och utanför partiet Liberalerna. och i hela landet. Vi har i huvudsak vår verksamhet i digitala former för att möjliggöra ett brett deltagande. Följ gärna vår Facebooksida.

Här står jag bakom några av de framstående personer som deltagit i Kerstin Hesselgrendagen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823