maj 05, 2024
Kollektivtrafik Liberalerna

Kollektivtrafiken byggs ut kraftigt

Det blir en kraftig utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm. Det berättar Alliansens partiledare i Dagens Nyheter. Det är utmärkt att Allianspartierna nu enats om flera viktiga satsningar. Det kommer att få stor betydelse för länets fortsatta utveckling. Från Folkparitets sida ser vi detta som viktiga steg. Men vi vill mer.

Stockholmarna kan nu se framemot stora satsningar på utbyggd spårbunden kollektivtrafik. Detta tillsammans med den kraftiga utbyggnad av bostäder som samtidigt planeras ger goda möjligheter för länet att fortsätta växa och utvecklas. Infrastrukturen i vårt län har under mycket lång tid varit eftersatt, så dagens besked är självklart mycket välkommet. Satsningarna innebär:

  • Det blir en tunnelbana till Karolinska sjukhuset på en egen bana. Det har varit viktigt för oss i Folkpartiet att inte avgrena gröna linjen eftersom det redan i dag är ett stort resenärstryck där. Den nya tunnelbanan kommer att gå vidare även till Friends arena.
  • Det blir tunnelbana till Nacka, via Sofia/Södermalm. En förlängning av Blå linjen från Kungsträdgården till Nacka Forum, med nya stationer vid Hammarby Sjöstad, Sickla, Saltsjö-Järla och Nacka Forum. Det innebär en avsevärd förbättring för såväl Nackabor som för de som bor på östra Södermalm och i Sjöstaden som därmed få en ny förbindelse.
  • Genom en förlängning av blå linjen till Gullmarsplan knyts ihop förlängningen med grön linje.
  • Blå linje förlängs också i andra änden från Akalla till Barkarby station.

Från Folkparitets sida välkomnar vi förstås den förstärka tunnelbanan. Vi ser dock ett behov av att gå vidare och fortsätta utveckla den spårbundna kollektivtrafiken ännu mer. Vi vill snabbt komma igång med t-bana till Täby genom en förlängning av röda linjen. För att klara kapaciteten och förbättra innerstadstrafiken vill vi göra om 4:ans busslinje till spårväg. Vi ger oss inte förrän stockholmarna får mer kollektivtrafik på spår. 

Även min landstingsrådskollega Birgitta Rydberg bloggar om tunnelbanesatsningen: Trafikpaket för Stockholm: Nu är vi på spåret och Detaljer om tunnelbanan. Även borgarrådet Lotta Edholm bloggar.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821