juni 06, 2024
Stockholms läns landsting

Konst i landstingshuset

Det finns en lite konstskatt i det vackra gamla garnisonssjukhuset ritat av  arkitekten Carl Christoffer Gjörwell från 1834. Idag utgör huset landstingspolitikens centrum i Stockholms län. Dagens Nyheter skriver om konsten i Landstingshuset och den skrift som nyligen kommit i ämnet.

Av säkerhetsskäl kan inte huset vara så lättillgängligt som jag skulle önska. Men det går att boka visningar av konsten. Det finns också en resturang öppen för allmänheten som ger viss möjlighet att njuta av konsten. Dessutom finns flera av verken i landstingsparken. Passa på att titta lite extra när du har vägarna förbi någon gång.

Här är en bild från parken med ett verk av Aston Forsberg från 1922 (bilden har jag lånat från SLL.se)

Nedan är en bild från mitt eget arbetsrum. Verket är av konstnären Björne Selder och fotot gör det verkligen inte rättvisa. Hur som helst tycker jag mycket om biden. Den som vill se mer av Björne Selder kan gå till Norrmalmstorg och titta på hans Frihetens Källa i röd granit som uppfördes för att påminna oss om de baltiska folkens frihetsrörelse och de måndagsmöten som hölls på Norrmalmstorg under 90-talet.

De flesta konstverk som landstinget äger finns förstås i olika vårdlokaler. Våra sjukhus hyser många intressanta konstverk. Läs mer om det här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821