april 04, 2024
Kultur Sjukvård & hälsa

Konstsatsning på Nya Karolinska i Solna

När vi bygger ett av världens mest moderna universitetssjukhus, Nya Karolinska Solna (NKS), ska vi naturligtvis också ha vårdmiljöer i absolut toppklass. Dit hör enkelrum, bra mat och god hygien. Och till en god vårdmiljö hör också bra konst.

I gårdagens Dagens Industri skriver Jonas Florén en kommentar om konstsatsningen på NKS, och om offentliga konstbeställningar i allmänhet (se bild).

Konstsatsningen på Nya Karolinska sjukhuset. Tuffa villkor, tycker han. Fantastisk möjlighet, tycker jag.
Igår skrev Jonas Florén i DI om konstsatsningen på Nya Karolinska sjukhuset. Tuffa villkor, tycker han. Fantastisk möjlighet, tycker jag.

Konst i vården handlar om mycket mer än att hänga upp tavlor i färdiga sjukhuskorridorer och på patientrum. Den största och viktigaste delen när vi bygger nytt och  bygger om är att få med den konstnärliga gestaltningen från början, som en naturlig del av processen. Konsten kan göra bra hus och lokaler ännu bättre.

Konstinvesteringarna i vården är små i förhållande till de gigantiska satsningar vi gör på nya sjukhus. Men de handlar om rätt mycket pengar i konstnärliga sammanhang. På NKS rör det sig om smått ofattbara 118 miljoner kronor. (Därtill kommer befintlig konst som passar och går att flytta över från det nuvarande Karolinska Solna, till ett värde av ca 70 miljoner.) I höstas invigdes en annan stor satsning, nya rättspsykiatrin Helix i Flemingsberg, där konstinvesteringen omfattar sex miljoner under ett antal år. Den offentliga konsten innebär därmed, förutom goda vårdmiljöer för patienterna, goda förutsättningar för yrkesverksamma konstnärer, och bidrar till en livaktig konstscen i Sverige i dag.

Naturligtvis har vi höga krav och förväntningar på de konstnärer och de konstnärliga gestaltningar som blir aktuella. Vi styrs också av juridiken kring hur offentliga aktörer som ett landsting får inhandla saker och tjänster. För en jämlik behandling av alla intresserade konstnärer krävs en viss byråkrati, men vi har försökt göra den så liten som möjligt och vill förstås ständigt utveckla och förbättra processen. Just nu söker kulturförvaltningen konstnärer som kan skapa en bra gestaltning av ”Akademiska stråket” vid NKS. Mer information om detta hittar du på kulturförvaltningens hemsida.

Nu hoppas jag att alla möjliga konstnärer, med alla möjliga tankar och inspirationer, med rika traditioner och nya tankar, ska delta med sina förslag.  Nya Karolinska ska bli ett sjukhus värdigt en växande världsstad.

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821