mars 03, 2024
Liberalerna

Krav på bättre tillgänglighet

I torsdags passerade jag Rosenbad på morgongen. Där fanns, som alltid på torsdagmornarna, Torsdagsaktionen på plats. De finns där för att driva sitt krav på skärpt lagstiftning så att bristande tillgänglighet betraktas som diskriminering. Att förbättra tillgängligheten i samhället är en viktig fråga, tycker jag. Det handlar om att ge alla människor möjlighet att leva sina liv och vara aktiva med full kraft på lika villkor. Visst har det hänt en hel del här i Stockholm under de år som jag bott här och på olika sätt varit engagerad i tillgänglighetsfrågorna. Jag ser en del fiffiga lösningar i stadsrummet. Men ändå finns det så mycket kvar att göra.

Under mina år som ordförande i färdtjänstnämnden ställdes jag ofta in för olika frågeställningar om hur långt tillgängligheten ska nå. Väldigt långt, har jag alltid tänkt. Rätten att få tillgång till hela samhället var också den bärande tanken bakom att jag drev igenom införandet av rullstolstaxi. Att kunna resa utan allför mycket och onödigt krångel, kan man verkligen betrakta som en grundläggande tillgänglighetsfråga.

Jag tycker Torsdagsaktionen är viktigt och jag hoppas att vi kan flytta fram positionerna  flera steg när det gäller tillgänglighetsarbetet i den fysiska miljön. Folkpartiet driver frågan om att skydda människor från den diskriminering som bristande tillgänglighet leder till. Läs här .

Jag hittade ett inlägg från DHR om förra veckans manifestation här. Där fanns också en fin bild som jag lånar på mig och Lise Lidbäck som är aktiv i NHR och dessutom en god vän:

Jag och Lise Lidbäck från NHR (bild lånad från NHRs hemsida)

 

 

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823