maj 05, 2024

Från högläsning till hårdrock. Från 1500-talsmusik till 50-tals schlager. Från bio till bokläsning. Kultur i vården erbjuder ett brett utbud.

Igår hölls årets utbudsdag där de olika artisterna fick ge smakprov på sina föreställningar. I publiken fanns representanter från vården som har möjlighet att beställa kulturevenemang till vård och omsorg. där fanns också patientförträdare. Att döma av stämningen i salongen var dagen uppskattade.

Jag fick möjlighet att säga några ord om betydelsen av kultur i vården. Visste ni att härliga kulturupplevlser ger fler synapser, eller att forskningen visar att ljuv musik kan minska behovet av medicinering eftersom kroppens egna belöningssystem dopaminet och oxytocin aktiveras när vi njuter av musik. Det är fantastiskt, tycker jag.

Samtidigt måste vi vara aktsamma, för vi får inte ustätta personer för obehagliga upplevlser t ex miljöer de inte trivs i och musik som de inte tycker om. Kultur i vården, menar jag, är till för att vi ska få vara lite mindre patient och lite mer människa.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821