maj 05, 2024
Operaupplevelse på stormande hav
Kultur

Kultur, kultur, kultur

Som ordförande i kulturnämnden försöker jag vara vara aktiv i kulturlivet på olika sätt. I förra veckan besökte jag dock Folkoperan som landstingets kulturnämnd ger kulturstöd till.

Jag såg Den flygande holländaren. Wagner är inte så lättsmält, tycker jag. Men Folkoperan lyckades göra något mycket speciellt av materialet. Istället för en full orkester spelades musiken på tre flyglar. Inledningsvis kände jag viss tvekan inför detta minimalistiska drag, men snart blev jag fångad, och nog lyckades de skapa känslan av ett stormande hav…

Igår hade vi möte med kulturnämnden. På dagordningen stog bland annat fördelning av kulturstöd till olika kulturverksamheter. 36 kulturorganisationer delar på 6,5 miljoner kronor. Det enskilt största stödet i denna omgång går till Transit Kulturinkubator, 1,5 miljoner kronor. Det får ses som en satsning på framtidens konstnärer. Transits syfte, att stödja konstnärer av olika slag att utveckla olika verksamheter, att stödja kulturellt entrepenörskap för att stärka kulturen i regionen – det passar väl in på syftet med vår kulturpolitik.

Nu har jag några intensiva dagar framför mig. Jag ska åka till Washington för att, tillsammans med bland andra chefen för Stockholms konserthus och kulturministern delta vid öppnandet av en stor nordisk kulturfestival – Nordic Cool. Vi kan vara mycket stolta över att Kungliga filharmonikerna (som landstinget är huvudfinansiär för) har fått äran att inleda hela festivalen. Jag ska också bland annat delta i olika aktiviteter, tillsammans med organisationen Svensk Scenkost, som jag hoppas blir lärorika. Jag tycker det är mycket angeläget vi i Stockholms kulturliv har en hög internationell nivå inom flera områden. Det måste man säga att Stockholms konserthus och dess orkester har. Det ser vi både som publik här hemma i Stockholm, när Konserthuset lyckas locka internationella stjärnor och genom sina åtagandena i andra länder.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821