oktober 10, 2021
Kultur

Kultur och hälsa i S:t Petersburg

Helgen som ligger bakom oss blev mycket givande. Jag deltog i 1,6- och 2,6-miljonerklubbens studieresa till S:t Petersburg.

1,6-miljonerklubben engagerar sig för kvinnors hälsa 45+. Själv tillhör jag lillasysterklubben för yngre kvinnor – engagemanget är förstås lika starkt. I lördags började vi med en rundtur i S:t Petersburg. Vilken vacker stad!

Uppenbarelsekyrkan eller Kyrkan av Blodet, en av de vackraste kyrkorna i staden. Byggd 1907 till minne av Alexander II
Kyrkan av Blodet, en av de vackraste kyrkorna i staden. Byggd 1907 till minne av Alexander II
Eremitaget
Eremitaget

Sedan var det dags för seminarium om hälsa, med lite olika inriktning. Först hälsade 1,6 miljonerklubbens grundare Alexandra Charles oss välkomna innan ordet gick till systerorganisationen i Ryssland 33,6 miljonerklubbens ordförande Elena Kalinia. Hur hälsoläget är för kvinnor i S:t Petersburg berättade professor Lydia. Det är ett på många sätt ett svårt läge för många kvinnor. Alkoholvanorna är förskräckande, främst bland männen men det drabbar förstås kvinnor och barn också. Många kvinnor utsätts för våld i hemmen. När det gäller cancer är det där, liksom här, vanligast med bröstcancer. Men seminariet var ändå hoppfullt.

Svetlana Lagerkrantz, Carl-Jan Granqvist, xx
Våra föredragshållare Svetlana, Carl-Jan och Lydia

Nästa talare var Svetlana Lagercrantz läkare från Radiumhemmet som talade om aktuella frågor kring bröstcanscer. Ett mycket intressant föredrag, dels för att det finns en så positiv utveckling på området och väldigt mycket verksam hjälp att få. men också för att hon gjorde en så fin och personlig presentation där hon berättade om sin egen bröstcancerdiagnos som hon fick för ett och ett halvt år sedan. Man ska leva också, inte bara överleva! var ett av budskapen. och hon betonade att en av tio kvinnor i Sverige får bröstchancer. Det betyder att 9 av tio  kan vara stöd för den drabbade och till det kan vi förstås lägga alla män också. Carl-Jan Grankvist var siste talare och han berättade om måltidsupplevelsens betydelse. Både när det gäller de minsta barnen i förskolan och för vuxna med diabetes.

Under resan fick vi också en rejäl dos av stadens kulturliv. Eremitaget kunde man förstås ägnat dagar åt, men vi nöjde oss med ett par timmar. Vi hann också med en trivsam kväll med folkmusik och dans och en annan kväll med en härlig italiensk konsert under ledning av svenske dirigenten Mats Liljefors som vi känner igen från Musik på slottet.
traditionell rysk mat, musik och dans. Jodå, jag drogs förstås upp på scenen för en liten svängom på ryska. Dessbättre har jag inga bildbevis på detta....
Rysk mat, musik och dans i trevligt sällskap.
Eremitagets vackra trappa
Eremitagets vackra trappa

Vår resa avrundades med ett besök på Svenska konsulatet där generalkonsul Jan Nyberg tog emot och berättade om det politiska läget i Ryssland och särskilt i S:t Petersbugsområdet. Det är en mycket spännande tid just nu med valet som äger rum om några dagar. För övrigt märkte man av valrörelsen i S:t Petersburg där vi såg demonstrationer och jag förstod att media rapporterade rätt mycket, även om jag inte begrep ett ord av vad som sas.  För att en resa som den här ska bli så bra krävs ett bra program med högt tempo och genomtänkt innehåll. Det fick vi verkligen ta del av. Dessutom var vår guide Olga osannolikt bra och kunnig om både stadens nutid och historia samt dess kulturskatter. Sammantaget blev det en lärorik och roliga vistelse i S:t Petersburg. Dessutom har jag lärt känna många nya vänner.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1736