juni 06, 2024
Kultur

Kultur som läker och stärker

Idag kan man läsa i DN att Musikterapi hjälper cancerpatienter. Väldigt många människor kan förstsås berätta att de mår bra av att vara delaktiga i kulturlivet. Men jag har länge tyckt att vi behöver lära oss mer om detta genom forskning. Nu har vi alltså fått några konkreta belägg för musikterapins betydelse.

Men jag tror många mår bra av helt andra kulturyttringar också. Min egen erfarenhet är att om man är aktiv mår man bättre. Om man dessutom ägnar sig åt sådant som engagerar och berör så mår man ännu bättre. När min mamma led av sin hjärntumör och inte längre kunde läsa böcker blev ljudböckerna viktiga för henne. Jag minns också hur betydelsefullt det blev för henne att jag kunde köra henne i rullstolen till Kulturhuset i Orsa för att se en utställning fast hon var så svårt sjuk.

Inom Stockholms läns landsting är Kultur i vården en central del av kulturpolitiken. Kulturens olika uttryck bidrar till att göra vårdmiljöerna mindre kliniska och mera mänskliga. Läs mer om kultur i vården här.

Kultur är odling. Och idag ska jag engagera mig i mitt eget lilla kulturreservat som heter trädgården.

Bildena har jag tagit i Wij trädgårdar som varmt rekommenderas som besöksmål.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821