juli 07, 2024
Kultur

Kulturpolitik att importera

Lilla M utforskar vetenskapen på Science Museum, London

Här i London är det otroligt många besökare på de stora museer som vi besökt. Till Natural History Museum fick vi till och med stå i kö en stund innan vi kom in. En mycket stor andel av besökarna är barn och deras mammor och pappor. Trängseln var stor bland dinosaurierna.

Även på British Museum och Science Museum var det fullt med barn och unga, inte minst många skolklasser.  Visst har jag sett mycket folk och många barn även på svenska museer men ändå inte riktigt på den här nivån. Vad beror det på?

Två saker, skulle jag tro. Dels erbjuder museerna riktigt bra utställningar och ett genomarbetat pedagogiskt tänk som gör att det inte bara blir trevliga utställningar för barn, utan givande utställningar för alla åldrar. Detta kan vi dessutom ta till oss trots att mina barn inte förstår engelska. Det innebär också att utrymme lämnas åt barnen att själva upptäcka och utforska. Den andra förklaringen är att det är fritt inträde till museerna. Det betyder självklart mycket för barnfamiljer och andra att man inte behöver lägga ut stora summor pengar för att få del av kulturen på stadens museer. Jag skulle tro att många barn i London får chansen att om och om igen besöka de stora museerna och på så sätt ständigt upptäcka något nytt eller se det tidigare kända med nya ögon.

Jag tycker det är för trist att det svenska försöket med fritt inträde avbröts för några år sedan. Att göra kvalitetskultur, och inte minst kulturarvet, tillgängligt för fler är en central uppgift. Jag är övertygad om att en satsning på fritt inträde skulle ge flera unga möjlighet att få tillgång till en stor och viktig del av kulturutbudet och genom detta få möjlighet att öka sina kunskaper och fördjupa sina intressen. Då blir det en förlängning av kunskapsskolan.

I Stockholm har vi valt en annan väg. Länsmuseets utställningar i Nacka har fritt inträde. Stockholms stad erbjuder också fritt inträde till Stadsmuseet. Folkpartiet har tagit ställning för att de statliga museerna ska ha fri entré.  Jag hoppas att vi får med oss övriga Alliansen så att de tänker om och inser betydelsen av att tillgängliggöra kulturen för fler, även hos de statliga museerna.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821