september 09, 2023
Sjukvård & hälsa

Kultursommarjobb ger mening

Många av oss minns vårt första jobb. För mig började arbetslivet på fruktavdelningen i Orsahallen. Det var såklart nervöst till en början men framför allt gav det en fot in på arbetsmarknaden och lite större egen ekonomisk frihet. Många ungdomar får idag sitt första jobb genom offentliga sommarjobb. Landstinget i Stockholm förmedlar 850 sommarjobben till unga från länet i sommar. Av dessa är 160 inom kulturområdet. Unga människor jobbar med alltifrån offentliga musik- och dansframträdanden till dokumentärfilmsskapande och hantverk.

Ett spännande och aktuellt exempel på dessa jobb är dansturnén som just utförts av och med ungdomar från Stockholms län. Ungdomar från olika delar av länet får skapa en dansföreställning och turnéra i sina hemkommuner under handledning av proffs. Tanken är att inspirera till framtida jobb inom den kulturella och kreativa sektorn och att utveckla länets kulturliv. Dessutom får de möjlighet till ett ökat självbestämmande och något att göra, den mening ett arbete ger.

Dans i Stockholms stad och län (DIS) tar emot och handleder 24 ungdomar spridda över hela länet. Under en treveckorsperiod får de skapa och repetera en dansföreställning i Danscentrum Stockholms lokaler som de sedan åker på turné med i sina hemkommuner, Järfälla, Nacka, Haninge, Österåker och Stockholms stads stadsdelar Hässelby-Vällingby och Rinkeby-Kista. Koreografin ger utrymme för improvisation och ungdomarnas egna tolkningar av dansinstruktionerna som de får. Medskapandet skapar mervärde och gör att ungdomarna får äga sitt eget konstnärliga uttryck. Konsten och kulturen är språk och genom att ge dessa ungdomar möjlighet att utöva kultur får de också en röst.

Sammanlagt kommer det att bli tretton framträdanden av deras föreställning ”invånare” runtom i länet. Föreställningen bjuder både på soloframträdanden, duetter och gruppframträdanden i modern nutida dans – med inslag av olika dansstilar som ungdomarna har erfarenhet av sedan tidigare såsom jazz, breake, balett och street.

Regeringen misslyckas med att skapa förutsättningar för fler enkla jobb som också ungdomar utan erfarenhet kan få. Samtidigt växer utanförskapet och konsekvenserna på både kort och lång sikt blir allt tydligare. Då är jag glad att Landstinget kan vara med och skapa ett större självägandeskap och ge unga människor en möjlighet att ta det ansvar ett arbete innebär. Det ger både mening, gemenskap och ett annat sätt att uttrycka sig på. Konsten och kulturen är med och spelar en avgörande roll för dessa ungdomars, och i förlängningen hela länets, framtid. Jobben ingjuter framtidstro och bygger självförtroende.

En av ungdomarna sa det bra: ”- Det har varit både roligt och lärorikt och handlat mycket om att våga. Att våga kombinera sin egen dansstil med modern dans, våga röra varandra, våga visa andra vad man kan, att våga ta plats och att träna sig på att samarbeta med andra, saker som man har nytta av i alla sammanhang.”

Själv besöker jag idag Modena museet bland prickar och fantasifulla skapelser av Yoyoi Kusama. Stockholm har mycket att erbjuda för den som vill uppleva kultur.image

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823