maj 05, 2024
Kultur

Kulturstöden anpassas till följd av kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina är katastrofalt för många människor som tvingas på flykt. Tusentals människor söker sig till Sverige ich Stockholmsregionen. Vi i Liberalerna månar om att de som söker en fristad här ska få ett gott mottagande. Region Stockholm ställer om verksamhet inom olika ansvarsområden för att bistå och ha beredskap för ökande flyktingströmmar. Liksom sjukvård och kollektivtrafik kan också kulturen hjälpa.

Min partivän Cecilia Elving (L), som är ordförande för kulturnämnden i Region Stockholm berättar att hon på nämndens vägnar beslutat att kulturaktörer som får ekonomiskt stöd från Regionen ska kunna möta den nya situation som kriget i Ukraina medför och ställa om sin verksamhet.

”Kriget i Ukraina påverkar oss alla. Människor flyr, familjer slits isär, städer bombas och ett gemensamt kulturarv förstörs. Till vårt land och vår region kommer nya flyktingströmmar med människor som kommer att behöva stöd för att bearbeta oro, sorg och trauman. Barn har ryckts upp från förskola, skola och välbekant vardag. Jag är glad och stolt att distriktsorganisationer inom förenings- och idrottslivet och folkbildningens aktörer som kulturnämnden stödjer gör sitt yttersta för att ställa om och finnas där de behövs. Jag är också stolt över de olika insatser som Konserthuset både bidrar och tagit initiativ till” säger Cecilia Elving (L).

Genom beslutet kan delar av kulturlivet som så vill ställa om sin verksamhet för att på olika sätt stödja människor som drabbas av kriget i Ukraina. Min förhoppning är att det kan bidra till ett positiv inslag i människors vardag.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821