april 04, 2024
Jämställdhet

Kvinnodag, varje dag.

Igår var det internationella kvinnodagen och det uppmärksammades stort i media. Å ena sidan är jag förstås glad åt att vi kommit ganska långt i Sverige, å andra sidan blir jag lite matt när jag tänker på hur mycket som återstår – både här hemma och i världen runt om oss. Kanske är det en dum idé att lista några av de galenskaper som drabbar kvinnor varje dag runt om i världen och som gör att vi måste fortsätta jobba med kvinnofrågor varje dag:

Trafficking, Systematiska våldtäkter i krig, flickor som lever under hedersförtryck, misshandlade kvinnor i vanliga svenska medelklasshem… Listan blir för lång och för smärtsam.

Personligen har jag länge varit engagerad i frågan om fria aborter. Det kan ju kännas som en självklar rättighet i vårt land och i dag är väl inte heller hoten mot denna rätt så överhängande för svenska kvinnor.  Men runt om i världen utsätter sig kvinnor för illegala aborter, ofta med förfärande konsekvenser. Jag såg att Cecilia Wikström, euparlamentariker (FP) tog upp frågan om legala aborter på sin blogg. Jag hoppas hon kan nå framgång i sitt arbete genom opinionsbildning och på andra sätt. Men det är mycket viktigt att EU inte hittar på en gemensam lagstiftning på området, eftersom det förmodligen skulle leda till att Sverige får lov att anpassa sig efter mindre liberalt sinnade länder.

Samtidigt på andra sidan Atlanten hittar de styrande i Utah på nya tokigheter. Om uppgifterna stämmer finns det nu politiska förslag om att förbjuda missfall. Syftet är att komma åt missfall som resultat av ”avsiktlig, medveten eller vårdlös handling”. Jag undrar hur de tänkt att följa upp den lagen. Missfall är väldigt vanligt och sker ofta utan någon som helst orsak.

Myndigheterna står inför en stor utmaning i att dels ta reda på alla som är gravida – blir det obligatoriska graviditetstester? Dels måste de rimligen förhöra varenda kvinna som fått missfall för att reda ut om det finns någon avsiktlig handling bakom det som kanske är kvinnans stora tragedi i livet.

Men en större utmaning står förstås kvinnorna i delstaten inför. Deras integritet och derast innersta, mest privata del av livet bli allmän egendom. Den som få missfall ska kunna åtalas för mord och straffas med fängelse. De styrande i Utah kan inte vara kloka.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821