juli 07, 2024
Personligt

Kvinnoliv i Sverige från mormor till mig

Låt oss glädjas åt alla framsteg som gjort inte minst kvinnors liv så mycket bättre. Men vet också att inget går att ta för givet. Frihet måste försvaras.

Jag tänker på kvinnorna före mig. Min mormor blev som barn föräldralös när hennes mor dog i spanska sjukan. Men redan innan dess hade hon placerats i fosterfamilj eftersom hennes far dog tidigt och hennes mor inte kunde försörja sina barn. Mormors mor fick aldrig uppleva kvinnors rösträtt. Hur hade mormor det i sitt fosterhem? Det vet jag inte och nu är det sedan länge för sent att fråga. Det känns som en vanlig, men avlägsen historia. Men ändå ligger den bara ett par generationer tillbaka.

Min mamma föddes 1936 i Bastuträsk, Västerbotten. Hon var barn under kriget och ung under den expansiva efterkrigsperioden när så mycket av dagens Sverige tog form. Men fick hon forma sitt liv riktigt som hon ville. Jag vet inte. Men jag tror att hon kanske skulle önskat sig mer utbildning. Mamma flyttade till Stockholm och började arbeta som telefonist. Hon födde fyra barn. När jag föddes 1971 fanns inte föräldraförsäkringen i dagens form, då var det 180 dagar moderskapspenning som gällde. År 1974 var ett bra år för kvinnornas fri- och rättigheter. Då infördes föräldraförsäkringen och samma år började den moderna abortlagstiftningen gälla.

Under min livstid har jag fått uppleva fantastiska frihetsreformer. Barnaga förbjöds år 1979 i Sverige. Men idag har bara 49 länder ett liknande förbud. Många barn, även i Sverige, lever alltjämt i familjer där våld hör till vardagen.

På min artonårsdag 9 november 1989 föll Berlinmuren och jag kunde strax därefter tågluffa runt i ett öppet och fritt Europa, som dock uppvisade stora skillnader i levnadsförhållanden och många krav på att visa upp passet vid varje gränspassage. EU-medlemsskapet blev ett självklart, och för mig mycket positivt, steg som jag la stor energi på som ung politiskt enagagerad. Jag har också fått uppleva hur Sovjetunionen upplöstes och apartheid i Sydafrika avskaffades. Och jag reste till de baltiska staterna och till Sydafrika. Det gick nästan att ta på känslan av frihet.

Här hemma i Sverige har jag fått se hur mänskliga rättigheter för hbt-personer stärkts med först registrerat partnerskap och sedan möjligheten att gifta sig för smakönade par. Nu kan de också få hjälp att bli föräldrar med assisterad befruktning.

För mer än tjugo år sedan var jag en ung medarbetare på Socialdepartementet när Bengt Westerberg genomdrev den riktigt stora frihetsreformen för människor med funktionsnedsättning – den stora handikappreformen. Det innebar en fantastisk förändring för många människor som kunde lämna institutionsboenden och istället få makten över sina egna liv. Men det gav också frihet till många kvinnor som ofta tagit huvudansvaret för att hjälpa sina barn med funktionsnedsättning för att deras liv skulle bli drägligt. LSS gav också dessa mammor en större frihet.

Välfärdstjänsterna har också utvecklats enormt och perspektivet har helt förändrats från att människor tacksamt skulle nöja sig med det som myndigheter erbjöd i form av barnomsorg, skola, vård och omsorg till ett individperspektiv där vi fått frihet att göra våra egna val och forma vår egen vardag. Det är fantastiskt!

De medicinska landvinningarna som gjorts under min livstid är rätt hisnande. Idag är det mycket på barn i Sverige som förlorar sina föräldrar i influensa, som min mormor gjorde. Överlevnaden i bröstcancer, som är den vanligaste cancerformen som drabbar kvinnor, har gått framåt med stora steg. Ny metoder, bättre läkemedel och ständigt utvecklad kunskap och ett på många sätt hälsosammare levnadssätt har lett till att vi idag har en av världens friskaste befolkningen och en hälso- och sjukvård av internationellt hög kvalitet.

Sammantaget har friheten stärkts på ett underbart sätt. Men, för det finns verkligen ett men, friheten kan inte tas för given. Det finns mörka krafter som vill mota jämställdheten tillbaka och att kvinnor ska kuvas i hedersförtryck. Vår regering vill spara in på friheten som handikappreformen gav, oron i världen känns stor med både Trump och Putin som känns hotfulla och oroväckande nog tycks ha funnit varandra. Till och med aborträtten utsätts för press i vårt land genom rättslig process där en barnmorska vill slippa göra arbetsuppgifter som är förknippade med abort.

Idag, på internationella kvinnodagen ska vi glädjas åt alla framsteg som gjort inte minst kvinnors liv så mycket bättre. Men minns också att inget går att ta för givet. Min dotter och hennes generationsvänner möter sina utmaningar. Jag vill göra vad jag kan för att dessa flickor ska få leva liv som de själva är fria att forma. Frihet måste försvaras.

På bilden ser ni mig med några av mina kompetenta medarbetare Sigrid Rydell Johnson, Lovisa Montin och Karin Elinder. Tillsammans utvecklar vi politiken och ser till att våra liberala värderingar får genomslag i hälso- och sjukvården. 

Titta också gärna på min film om liberala, kvinnliga förebilder:

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821