Läkare och andra i vården måste få mer tid att träffa patienter. Det en anledning till att också läkares arbetstid ska kunna schemaläggas i större utsträckning. Självfallet ska planeringen av vården ske lokalt på varje arbetsplats – med patienternas bästa för ögonen.
Schemaläggning för läkare är en kontroversiell fråga. När vi inför möjlighet att schemalägga läkares arbetstid i större utsträckning i Stockholms läns landsting hade jag önskat att processen hade sett annorlunda ut. Tyvärr har kommunikationen brustit och många läkare har uppfattat det som en stelbent regel som införs centralt i landstinget. Så ska det inte vara.
Från min och Liberalernas sida har vi strävat efter en reform där läkare ska kunna arbeta bättre tillsammans med sjuksköterskor och andra, i team runt patienten. Då behöver läkare vara på plats enligt ett schema i större utsträckning än i dag. Konkret innebär förändringen som Alliansen beslutat att några ytterligare timmar av dagen, mellan kl 17 och 21, kan schemaläggas. Den totala tid då man har schemalagda läkare kan därmed vara mellan kl 07 och 21 – det betyder inte krav på att det alltid måste vara läkare på plats under alla de timmarna om inte verksamheten har sådana behov). Hur detta utformas måste alltså avgöras lokalt.
Det är verkligen inte bra att kommunikation och genomförande så här långt inte direkt präglats av lyhördhet inför verksamhetens behov och synpunkter från vårdens medarbetare, läkarna själva. Dock finns det tydligt formulerat i ett ärende som behandlades redan i maj 2017, där slås det fast att ”Läkarkompetensen är central i många verksamheter. Att läkare finns på plats större del av dygnet kan påverka effektivitet, patientsäkerhet och arbetsmiljö positivt. I vissa verksamheter kan det dock vara fullt tillräcklig med läkare som arbetar jour eller är i beredskap och kan inställa sig vid behov. Det är behoven i respektive verksamhet som avgör om läkare behöver schemaläggas större del av dygnet än idag eller ej.” Dock har uppenbarligen ett annat förhållningssätt präglat processen. Det är mycket beklagligt. Nu förtydligas och modifieras införandet av schemaläggningen. Det är bra. Jag beklagar att man från landstingets sida inte lyckats vara tydligare tidigare. Ett förtydligande gör vi dock från Alliansen idag i en debattartikel i Svd och därutöver ges en tydlig information till landstingets sjukhusledningar genom vår landstingsdirektör.
Avsikten med schemaläggning av läkare är inte att spara pengar. Det är heller inte att vi politiskt ska börja centralstyra arbetstiderna på detaljnivå. Det är de lokala behoven som ska avgöra: Vilken vård bedriver man, när behöver den vara öppen, när behöver läkare finnas på plats, hur gör man det på bästa sätt? Det är något som ska avgöras lokalt efter dialog på arbetsplatsen.