september 09, 2023
Arbetsliv

Landstinget anställer kompetensen

En av de frågor jag jobbat mycket med under förra året är hur vi ska se till att det finns tillräckligt med personal i sjukvården. Stockholmarna blir ju allt fler och de behöver ibland plåstras om och träffa doktorn.

Ett sätt är förstås att ta vara på den kompetens som redan finns i landet, i form av vårdpersonal som har sin bakgrund i andra länder. Inom Stockholms läns landsting erbjuder vi personer med utländsk läkarutbildning provtjänstgöring och handledning, något som visat sig mycket effektivt. Närmare 80 procent kan arbeta som läkare efter bara ett halvårs praktik!

Firas Yousif i SvD.

I dagens SvD intervjuas Firas Yousif, som kom till Södertälje från Irak för tre år sedan. Han gör nu provtjänstgöring, och kommer säkert snart att vara redo att ta hand om sjuka patienter.

”Min dotter säger att det här är det bästa landet i världen. Vi kommer aldrig flytta tillbaka”, berättar Firas Yousif för SvD. Jag hoppas att Firas och hans familj fortsätter att trivas i Sverige – för hans kompetens behövs i den svenska sjukvården.

Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är att vi tar vara på invandrares kompetens, se bl.a. här, här och här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823