februari 02, 2023
Kultur

Landstinget stöder kulturen med 53 miljoner

När landstingets kulturnämnd, där jag är ordförande, igår beslutade om kulturstödet var det 53 miljoner kronor som skulle fördelas i verksamhetsstöd. Landstinget stödjer kulturverksamheter som riktar sig till invånare i stora delar av länet och som riktar sig till både barn och ungdomar och vuxna. Vi prioriterar särskilt åldersgruppen 7–25 år.

Ett tydligt exempel på det är den stora ökning vi gör av anslaget till dansen. Vi ökar stödet med hela 40 procent till danskonsulenterna, som genom nätverket DANSISTAN framgångsrikt gör det lättare för barn och unga att möta professionell dans. I dag finns dansscener i Stockholm och satellitscener i Nacka, Österåker och Haninge. Inför 2012 har ytterligare sex kommuner, Värmdö, Upplands-Bro, Vallentuna, Järfälla, Södertälje och Huddinge, sagt att de vill vara med i projektet. Dans är en konstform som har visat förmåga att engagera unga och jag hoppas förstås att framgångarna fortsätter.

Det största stödet i kronor räknat går till musikverksamheter. Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken får totalt nära 14 miljoner. Folkoperan är också en viktig aktör som får drygt 6 miljoner kronor från landstinget nästa år.

Totalt är det knappt 30 fristående verksamheter som får dela på landstingets kulturstöd. De enskilda beloppen varierar dock – från 40.000 kronor till nära 14 miljoner kronor. Särskilt stora ökningar får danskonsulenterna (40 procent), och Finlandsinstitutet (10 procent), Folkets Bio/Zita (5 procent) och Synskadades riksförbund/Läns- och Riksnytt (4,5 procent).

Fakta om kulturstödet 2012

Verksamhetsstödet ökas med 1,1 miljon till drygt 53 miljoner kronor. Samtliga 29 organisationer som beviljats stöd, fick stöd även 2011.

Kriterier och mål är att verksamheter som beviljas stöd:

 • har en tydlig regional spridning genom att verksamheten genomförs i en stor del av länets kommuner, har medlemmar från länets kommuner eller tydligt kan påvisa att deltagarna/publiken kommer från större delen av länet.
 • att de verkar i linje med nämndens målområden; tillgänglighet för funktionshindrade, jämställdhet, jämlikhet och miljö.
 • samt att de har en verksamhet som riktar sig till både barn, ungdomar och vuxna.

Musik är den största konstarten räknat i volymen stöd, näst mest pengar går till konstarterna kulturhistoria och litteratur. En tredjedel av stödet går till organisationer som har ett länsuppdrag (regionbiblioteket, länsmuseet, länsmusiken, danskonsulenten och mångkulturkonsulenten).

Utökat stöd får bland andra följande aktörer, de flesta får en ökning med ca 3 procent.

 • Cirkus Cirkör + 60 000
 • Danskonsulent, länsuppdrag (SIJO KB) + 225 000 (+42 procent)
 • Stockholm filmfestival + 60 000
 • Folkets bio, biograf Zita + 25 000 (+5 procent)
 • Länsmuseet + 240 000
 • Internationella biblioteket + 125 000
 • Regionbiblioteken + 135 000
 • Stiftelsen Finlands kulturinstitut i Sverige + 25 000 (+10 procent)
 • Stockholms läns blåsarsymfoniker + 110 000
 • Folkoperan + 75 000
 • Mångkulturkonsulenten + 20 000
 • Synskadades riksförbund + 74 000 (+4,5 procent)

Läs även Madeleine Sjöstedt (FP), som skriver på sin blogg om landstingets kultursatsningar.

Kulturnämndens sammanträde hölls för övrigt i ett av Konserthusets mötesrum. Vi fick också en intressant presentation av verksamheten av konserthuschefen Stefan Forsberg. Som avslutning på kvällen gick jag på julkonsert och äntligen infann sig lite härlig julstämning!

Utanför Konserthuset spred Frälsningsarmén julstämningSnart börjar konserten med Kungliga filmharmonikerna, Sara Dawn Finer, Fred Johansson och Elin Rombo samt en jättekör och Mark Levengood som programledare.

Läs mer här, SR

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823