maj 05, 2024
Anna Starbrink (L): ”I dag gratulerar vi alla ensamstående som kommer kunna bli föräldrar med hjälp av IVF. Ett bra beslut av riksdagen!”
Ensamstående ska få tillgång till IVF-behandling för att kunna få barn. Det tycker vi liberaler är bra.

Många längtar efter att bli föräldrar, att få ge sitt barn kärlek och en trygg uppväxt. För vissa är det svårare än för andra. Konstgjord befruktning, IVF, har möjliggjort för tusentals att ändå förverkliga drömmen. Nu kommer den bli möjlig för fler.

En viktig liberal reform var att även samkönade par fick tillgång till IVF-behandling. Det var ett framsteg för jämlikhet och lika behandling. Nu arbetar vi i vårt landsting med att se till att processen utvecklas och utgår från människornas behov och förutsättningar, inte stelbenta regler som t ex gör att överföring av IVF-försök från en partner till en annan stoppas. I dag fattar riksdagen beslut om ännu ett steg, då ensamstående kommer kunna få del av behandlingen. Det välkomnar jag.

Jag tror att världen behöver mer kärlek och trygga familjer – av olika slag. Som liberal tror jag också starkt på att ge alla människor samma förutsättningar – att neka någon en IVF-behandling när det inte finns några medicinska skäl, är fel. Därför är det bra att samkönade par omfattas. Och därför är det bra ensamstående snart också kan bli föräldrar med hälso- och sjukvårdens hjälp.

Läs gärna riksdagens utskottsbetänkande här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821