april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Låt plastikkirurgerna ta ansvar för sina ingrepp

Personer som fått skador av felaktiga skönhetsoperationer måste kunna få hjälp i den offentliga sjukvården. Men notan bör skickas till de privata plastikkirurgerna. Om det inte är möjligt bör regelverket ändras så konsumenter och patienter får skydd vid komplikationer eller misslyckade ingrepp – och så att skattebetalarna slipper betala räkningen. Regeringen och nationella myndigheter behöver agera.
Ett stort antal personer har drabbats av andningsproblem, infektioner, frakturer och andra skador på näsan efter felaktigt utförda skönhetsoperationer. Hittills har Inspektionen för vård och omsorg tagit emot 46 anmälningar mot den aktuella plastikkirurgen. De drabbade söker nu hjälp, i den offentliga vården – men Karolinska universitetssjukhuset säger nej. Dagens medicin skriver om detta.

Jag kan förstå Karolinska och att öron-näsa-hals-kliniken vill fokusera på personer med skador och problem som uppkommit på andra sätt. Den som privat betalar för en plastikoperation har ju delvis själv försatt sig i situationen. Samtidigt är det orimligt att inte personer med andningsproblem och andra skador skulle få hjälp av den offentliga sjukvården. Lagen är tydlig att vård ska ges efter behov, inte utifrån hur skadan uppkommit.  Karolinska har förmodligen gjort en felaktig juridisk bedömning – men det är naturligtvis inte sjukhuset som är boven i det här dramat.

Plastikkirurger som inte klarar av sitt jobb borde inte få fortsätta verka. Och de borde få betala för följderna sina misslyckade operationer. Ett krav på försäkring och skadeansvar borde ingå i konsumentskyddet och patientens rättigheter. Om det inte är möjligt i dag behöver regelverket ses över – då måste regeringen agera.

Alla patienter ska få hjälp i vården, oavsett orsaken till deras skador. Men om skadorna uppkommit genom någons inkompetens eller oaktsamhet bör de skyldiga få betala räkningen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821