december 12, 2023
Liberalerna

Liberal, borgerlig regering

Väldigt många är nyfikna på regeringsförhandlingarna. M-ledaren Ulf Kristersson har uppdraget att försöka bilda regering och Liberalerna är med i diskussionerna. Journalister och andra ställer förstås många frågor om detta, men just nu behöver vi föra samtalen internt i riksdagsgruppen och förstås mellan partiledarna. Men några rader om hur jag själv ser på läget kan jag bjuda på, och inte minst om min inställning till SD.

Liberalerna svängde i sin syn på hur vi ska förhålla oss till SD i det som vi kallar för ”vägvalet”, som slogs fast på vårt landsmöte. Jag får många frågor om hur jag ser på att Liberalerna ska ingå i en regering. Som jag ser det är det en naturlig följd av landsmötets vägval att vi vill ha en liberal, borgerlig regering även om det kräver stöd av SD. Så till vida är det oproblematiskt.

Jag bestämde mig i november för att acceptera landsmötets beslut och fullfölja min kandidatur till riksdagen som jag nominerades till av medlemmar under sommaren. Det gjorde jag med intentionen att fokusera på politikens innehåll. Och där är självklart SDs politik på många punkter väsenskild från min och Liberalernas.

Hur är stämningen i riksdagsgruppen? Så lyder en annan vanlig fråga som jag får. Stämningen i riksdagsgruppen är god och alla har samma inriktning: Största möjliga genomslag för liberal politik. Men självklart finns det skarpa gränser för mig (och övriga) som inte får överträdas. Detta är mitt huvudfokus.

SD är och förblir ett parti med en ideologisk grund och sakpolitik som på många punkter är djupt problemstiskt ur ett liberalt perspektiv. Det finns dock ingen majoritet i riksdagen för deras extrema politik.

Hur diskussionerna går eller hur förhandlingarna fortskrider tänker jag inte gå in på här. Men självklart ligger vår liberala agenda fast och vi arbetar tillsammans i riksdagsgruppen för att få så stort genomslag som möjligt för vår politik.

Expressen intervjuade mig om detta. Läs gärna! (Tyvärr antyder rubriken att jag ändrat inställning, men jag har sedan november sagt samma sak. Jag accepterar Liberalernas vägval och arbetar för en liberal, borgerlig regering. Det är politikens innehåll som är viktigast.)

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823