september 09, 2023
Liberalerna Sjukvård & hälsa

Liberalerna röstar nej till en regering där SD ingår

Liberalerna har fattat tydliga beslut om vår hållningen i frågan om regeringsbildning efter valet 2022. Det var inte utan vånda och jag själv önskade ett annat utfall. Men jag respekterar våra demokratiska beslut som i korthet innebär att vi vill ha en ny liberal, borgerlig regering, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna. Liberalerna kommer samtidigt inte att medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår. Ett klart och tydligt besked som är lätt att kommunicera.

Det var Liberalernas partiråd som slog fast detta våren 2021. Och det bekräftades av vårt landsmöte i november. Det är en tydlig markering om var gränsen går för vad Liberalerna kan medverka till. Jag accepterar och respekterar detta, även om jag ville dra en ännu skarpare gräns.

Liberalerna kommer inte att medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår. Inget ytterkantsparti kan tillåtas bli en del av Sveriges regering och därigenom få ett direkt inflytande över utrikespolitiken, styr- ningen av myndigheterna och utnämningsmakten.

Ur partistyrelsen yttrande vid Liberalernas landsmöte

Bilden med från Ls landsmöte i Linköping.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823