maj 05, 2024
Liberalernas logotyp
Liberalerna

Liberalernas budgetförslag i riksdagen

Idag höll Jan Björklund och Erik Ullenhag presskonferens för att berätta om Liberalernas förslag till budget. Vårt budgetförslag har stort fokus på jobb.

Fler jobb, lägre skatter och mer kunskap i skolan. Så kan man sammanfatta huvudfrågorna i liberalernas vårbudget. Fler jobb vill vi skapa förutsättningar för genom att göra det billigare att anställa. Vi vill ha en högre gräns för när arbetsgivaravgifter behöver börja betalas. Vi vill att värnskatten avskaffas och att gränsen för statlig skatt höjs. Och Liberalerna lägger fram ett miljardpaket för mer kunskap och ordning och reda i skolan.

Vi behöver också förstärka försvaret eftersom vi upplever en orolig omvärld. Även polisen behöver mer resurser. Därför avsätter Liberalerna pengar för 2 500 fler poliser och en återinförd beredskapspolis på 5 000 personer. De kommande fem åren vill vi avsätta 10 miljarder kronor mer än regeringen till försvaret av Sverige.

Bostadsmarknaden fungerar inte. Det vet alla som söker bostad i t ex våra storstäder. Därför behöver vi få fart på rörligheten och föreslår att flyttskatten tas bort. Och att bostadsbidrag till barnfamiljer höjs, liksom höjda bostadstillägg för pensionärer. Dessutom hoppas vi få gehör för våra krav på att avskaffa byggsubventioner och att införa fri hyressättning i nyproduktion av hyresrätter.

Ett inslag i budgeten som gör mig extra stolt över Liberalerna i riksdagen är att vi gå emot regeringens redan påbörjade nedmontering av LSS, den personliga assistansen för personer med funktionsnedsättning. För oss är det prioriterat att ge frihet och valmöjligheter till dem som annars skulle sakna det.

En seriös budget måste naturligtvis vara finansierad. Det är oroande att regeringen överger överskottsmålet och slopar krona-för-krona-principen och ökar underskotten i en högkonjunktur. Det är ju när ekonomin är på uppgång som man ska samla i de där ladorna som finansministern brukar tala om. Om vi landet inte kan finansiera sin egen välfärd i goda tider riskerar vi drastiska försämringar den dagen ekonomin viker. Liberalernas budgetförslag går ihop och de satsningar vi vill se finansieras genom bland annat ökade miljöskatter, förändringar i transfereringssystem, minskade bostadssubventioner med mera.

Läs Liberalernas budgetförslag 

Vill du veta mer? klicka på länkarna: Sveriges Radio/Ekot, DI

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821