juli 07, 2024
Modern socialliberalism i dagens partiledartal. Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf
Sjukvård & hälsa

Liberalernas dag i Almedalen

Under Visbys sol avrundades årets Almedalsvecka med att Jan Björklund talade. Hans tal var starkt ideologiskt och lyfte människors frihet och ansvar.

Folkpartiet har satt igång ett stort förnyelsearbete och det märktes i partiledartalet idag. Att ompröva tidigare ställningstaganden och att formulera den uppdaterade socialliberala ideologin för partiet är en viktig del av detta.

Att betona individens frihet men också hennes eget ansvar är en bra grund att utgå från. Att samhällets insatser inte får ta över vårt eget ansvar för våra liv borde var självklart. Lika självklart är det att det måste finnas en trygghet det finns stöd att få när vi behöver det. Samhället, vårt gemensamma ansvar för inte bli allas vår ständiga curlingförälder. Det var också detta som var den röda tråden i dagens tal – att göra upp med curlingsamhället. Vi människor bör ha hög förväntningar på oss själva, våra barn och på varandra. Det gäller hur vi förhåller oss till skolan, till arbetsliv och egenförsörjning och mycket annat. Då finns också utrymme för ett tryggt skyddsnät när vi behöver det, exempelvis vid sjukdom. Han knöt an till Bertil Ohlins tankar om ”det glömda Sverige”. Med detta som utgångspunkt tar den moderna socialliberala politiken sin form.

Retoriskt tyckte jag talet var starkt (det tyckte även retorikexperten i SvD). Det var både djupt ideologiskt och samtidigt väldigt konkret, exempelvis i sin kritik mot planhushållningen i bostadspolitiken:

Man känner igen planhushållning när man ser den. Ingen plan. Ingen hållning. Och det blir inga hus.

Sedan lanserade han ett nytt förslag om slopad så kallad flyttskatt, för att få fart om omsättningen av bostäder som Sverige så väl behöver.

Han tog upp flera frågor som många av oss folkpartister känner engagemang för, inte minst försvarsfrågan. Han påminde om att det bara tar knappa tjugo minuter för Ryssland att nå Visby:

Om två ryska bombplan hade startat från sin bas i Kaliningrad när jag inledde mitt tal, så hade vi nu sett dem med blotta ögat här över Almedalen. 18 minuter. Längre än så är inte avståndet. Glöm aldrig det! Och jag tänker: Friheten den är värd att försvara!

Talet i sin helhet hittar du här.

Mer om Jan Björklunds tal: SVT, Nyheter24, GP

 

 

 

 

för

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821