maj 05, 2024
Liberalerna Sjukvård & hälsa

Liberalt budgetförslag för jobb och välfärd

Idag presenteras Folkpartiet liberalernas budgetmotion i riksdagen. Det är en väl genomarbetad helhetspolitik som siktar på att skapa många nya jobb och modernisering av välfärden.

Budgetförslaget innehåller en rad reformer för att stärka svensk arbetsmarknad. Du kan läsa hela motionen här.

Jag vill här särskilt uppmärksamma en viktigt satsning i budgeten som riktas mot sjukvården och löneutvecklingen för specialistsjuksköterskor. Erfarenheterna från de skolsatsningar som Folkpartiet genomdrev i förra regeringen för att höja lärarlönerna slog väl ut och inspirerar när det gäller en satsning på sjuksköterskor. Såhär står det i Folkpartiets budgetförslag:

Utbildning, ansvar och erfarenhet ska löna sig. Även sjuksköterskor ska ha större möjligheter till att göra karriär och få högre lön. Folkpartiet Liberalerna vill därför, på samma sätt som vi gjorde för lärare under alliansregeringen, genomföra karriärreformer i ytterligare ett yrke. Vi vill höja lönen för de allra bästa specialistsjuksköterskorna. En specialistsjuksköterska har minst en fyraårig högskoleutbildning. Enligt Socialstyrelsen är det få landsting som i dag premierar vid lönesättningen att sjuksköterskor vidareutbildar sig till specialistsjuksköterskor. Det gör att det i genomsnitt tar 20 år för en specialistsjuksköterska att tjäna ihop bara till kostnaden för sin utbildning. Så borde det inte vara. I ett första steg bör ca 1 000 tjänster som första specialistsjuksköterskor kunna skapas genom ett nationellt statsbidrag, så att ca fem procent av specialistsjuksköterskorna kan göra karriär. Reformen beräknas försvaga de offentliga finanserna med ca 90 miljoner kronor per år från 2016 på anslag 1:6.

90 miljoner till satsning på sjuksköterskors karriärlöner. Bra förslag, tycker jag!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821