april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Liten i solen – var försiktig

Dramatiken i politiken är stor. Men livet fortsätter förstås som vanligt också, och just idag skiner solen från klarblå himmel där jag befinner mig vid Höga kusten. Extra viktigt att tänka på solskydd för barnen en sån här dag.

Mina barn är stora tonåringar, men det hindrar inte hönsmamman (jag) från att tjatar om insmörjning och att söka upp skugga när de är ute. Själv håller jag mig inne och jobbar.

Det är så himla viktig att skydda barn från solens strålar. När jag var liten på 70-talet var det inte mycket prat om farorna med solens strålar. Folk smorde in sig i cocosdoftande sololja för att maximera brännan. Brunast var lika med snyggast. Själv brände jag mig lätt med min ljusa, känsliga hy. Idag vet vi bättre.

Solens strålar kan bli en riktig hälsofara. Men samtidigt vill vi ju njuta av sommarvärmen. Hur ska man då göra för att skydda de mindre barnen? Landets regionala cancercentrum i samverkan och Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram en webbutbildning med solråd för barn. Den vänder sig till personal i förskolan och i barnhälsovården. Men den ligger öppen för alla som vill se och lära. Jag vill gärna tipsa om den, för det är verkligen viktigt att skydda barnens hud från solens strålar och att grundlägga bra solvanor redan som liten.

Här hittar du utbildningen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823