april 04, 2024
Arbetsliv

Många gillar FPs förslag om ungdomslöner

Idag skriver DN om FP-förslaget om att eftersträva särskilda avtal för unga människor som borde kunna erbjudas jobb till 75% av lägstalönen på olika arbetsplatser i kommuner och landsting. De har undersökt vad allmänheten anser om saken genom en oppinionsmätning. Svaret är att många är positiva. De ser väl samma sak som jag, nämligen att alltför många unga människor har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och att det vore bättre för många att faktiskt få ett jobb till lägre lön än att inte ha något jobb och leva på försörjningsstöd från socialtjänsten eller från mamma och pappa.

Handels är inne på samma linje och deras nya avtal innehåll just en sådan möjlighet. Nu hoppas jag att flera följer efter. Jag skulle gärna se en utveckling även i Stockholms läns landsting där ungdomar som nyss  lämnat gymnasiet eller kanske inte ens gått igenom gymnasieutbildning skulle kunna få en chans till jobb med inslag av utbildning/handlening till en lägre lön än erfarna medarbetare under en begränsad tid.

Läs vad Svenskt näringsliv och Handels säger om sitt nya avtal.

Det är ju ingen hemlis att det finns olika uppfattningar om sakfrågan i Alliansen. Jag hoppas att den positiva attityden hos allmänheten kan inspirerar våra Allianskollegor att tänka om och ställa sig bakom initiativ för att möjliggöra avtalslösningar för ungdomslöner. Läs om FPs förslag här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821