mars 03, 2024
Arbetsliv

Många vill bli sjuksköterska

Sjuksköterska är ett populärt yrke – så populärt att det är kö till utbildningen. Jag är glad för att Folkpartiet i regeringen har sett till att utbildningsplatserna blir fler och att satsningen görs i Stockholm.

Vårdens och patienternas behov av kunnig personal är stor. Sjuksköterskorna har blivit fler i vården de senaste åren, men de behöver bli ännu fler. Därför är det glädjande att intresset för sjuksköterskeutbildningen är så stort. Det går flera sökande per plats; så många att platserna bara räckt till 4 av 10 behöriga sökande i Sverige de senaste åren.

Målet med en högskoleutbildning är förstås inte att alla sökande ska få plats. Det är positivt för sjuksköterskeyrket och för vården med ett stort intresse, som också höjer kvaliteten och gör yrket mer attraktivt. Men fler än 4 av 10 borde få plats – de behövs i vården!

Lyckligtvis, tack vare Folkpartiet i regeringen, byggs sjuksköterskeutbildningen nu ut. Och det sker i Stockholm, där vi haft färre utbildningsplatser sett till befolkningen. Förra året kunde jag tillsammans med vår partiledare och utbildningsminister Jan Björklund presentera 240 nya platser i Stockholm.

Samtidigt fortsätter vi arbetet för att göra sjuksköterskeyrket mer attraktivt, med löneutveckling och vidareutbildning för specialistsjuksköterskor med mera.

Sveriges Radio rapporterar i dag om det stora antalet sökande till sjuksköterskeutbildningarna.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823