september 09, 2021
Bestick
Sjukvård & hälsa

Mannerström och äldrematen

Igår röt den kände krögaren Leif Mannerström ifrån i Expressen. Den mat äldre människor serveras inom äldreomsorgen duger inte. Jag tror att han har rätt, även om det naturligtvis finns många äldre som upplever trevliga måltider också.

Nyligen presenterade jag och Ann-Katrin Åslund (FP i Stockholms stad) ett antal förslag på hur mat och måltider kan förbättras i sjukvården och äldreomsorgen. Du hittar vår rapport här: Stoppa undernäringen hos äldre.

Jag är övertygad om att sjukvården och äldreomsorgen skulle ha stor nytta av att samarbeta med skickliga krögare som kan föra in ett nytt förhållningssätt till tiderna för patienterna. Det handlar om så mycket mer än bara maten på en tallrik. Miljön, möten med människor, stämningen, hur maten presenteras och serveras, traditioner, kulturella olikheter och mycket annat. Detta kräver självklart kompetens, precis som alla andra delar av vården.

När man är sjuk på sjukhus så är man en patient, men när måltiden serveras ska man få känna sig som en gäst. I veckans nummer av Tidningen Nu finns också en artikel om våra förslag (ej på nätet).

20130808-222905.jpg

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1725