juli 07, 2024
Mikroskop

I morse vaknade jag till Sveriges Radio P1:s vetenskapsnyheter om att Mittuniversitetet ska göra en studie om homeopati som ett sätt att behandla PMS. Studien finansieras enligt nyheterna av homeopatorganisationer. Det är obegripligt att universitetet utsätter sig för ett sådant självklart ifrågasättande. Hur tänkte de nu?

Om man nu på allvar tror att homeopati med preparat utspädda till ingenting har någon medicinsk effekt och därför vill studera saken i en forskningsstudie är det ju bra märkvärdigt att inte göra det på ett vetenskapligt korrekt sätt. Eller som professor Martin Ingvar uttryckte saken i SRs nyheter: ”Om man inte vill separera det man gör från placebo med homeopati då saknar det egentligen vetenskaplig mening” och rapporteringen i inslaget fortsätter: ”Han menar att det är viktigt att se om det blir några skillnader mellan de som får homeopatisk behandling, alltså med de oerhört utspädda preparaten, och jämföra det med dem som skulle kunna ha fått sockerpiller”. Vad vi nu kommer att få är en studie som inte håller måttet och som dessutom köpts var homeopaterna själva. Hur kan Mittuniversitetet i Sundsvall låna sig till detta?

Och vad som kanske är ännu värre: hur kan Mittuniversitetet utsätta kvinnor för dessa prövningar när studien redan är så ifrågasatt av erkända forskare. Mittuniversitetet har en del att jobba på om de vill uppfattas som seriösa och besjälade av att söka relevanta svar på viktiga frågor.

Läs gärna några av  mina tidigare inlägg: Homeopati har inte i vården att göra, Mer om homeopati i vården,  Vård ska ges med vetenskap och Nu utmanar vi hälsoprofeterna. Min kollega Birgitta Rydberg bloggar också.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821