april 04, 2024
Kultur

Marseille, Europas kulturhuvudstad. Del 1

Marseille är i år en av Europas två kulturhuvudstäder. Kulturnämndens gruppledare gjorde en studieresa till staden under några dagar för att se och ära om hur kultur kan vara en väg för urban utveckling och lära mer om kulturpolitiken i Frankrike.

Jag vill gärna berätta om den studieresa jag gjorde tillsammans med representanter för alla partier i kulturnämnden. Vi fick så många intryck så jag vet knappt var jag ska börja. Men enklast kanske att ta det från början…

Så fort vi landade i lördags på eftermiddagen i Marseille tog vi bussen direkt till kulturcentret la Friche Belle de mai, en gammal fabrikslokal som efter nedläggningen av den gamla fabriken förvandlats till ett enormt kulturcentrum där utställningar och installationer blandas med ateljéer där konstnärer verkar, scenkonsten, skateboardåkare och urbant odlande. Där finns något Örebro varje smakinriktning och en av målsättningarna har varit att gör det möjligt för boende i området och nära att bli duktiga i verksamheten. Alla utställningar är inte gratis men det finns alltid något att uppleva utan kostnad.

frichestor

Därefter ok vi en guidad promenad i Le Panier, stadens äldsta kvarter som genomgår en ordentligt upprustning. Det är påtagligt att man satsar mycket på att rusta och utveckla staden. Hamnområdet är idag en öppna och välkomnande plats, vilket flera vittnat om att så var det inte tidigare då snarare bilarna dominerade.

hämta (1)

Under söndagen hann vi med mycket. Vi började på det nyligen öppnade MuCEM – Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée. En fantastisk byggnad tillägnad olika aspekter av livet och historien kring Medelhavet. Där speglade matkulturen, människorna, religionerna, handeln och annat som präglar livet i regionen. Tydligen pågår en diskussion om Marseille om det nya museet och innehållet i utställningarna, som en del menar inte lever upp till den ståtliga byggnadens nivå. Själv blev jag mest imponerad av det arkitektoniska nytänkandet. Men för mig är det förstås också viktigast att innehållet i museerna håller en hög nivå. Det är något att tänka på när man planerar nya kulturverksamheter. De ska inte formas utifrån att man har tillgång till en kul lokal eller andra yttre förutsättningar, utan måste självklart grundas i en idé om vad verksamheten kan bidra med i samhället och förstås för publiken.

20130912-223541.jpg

Nästa besök var vid den gamla borgen som förbinds med museet genom en ny gångbro. Detta har tidigare varit en sluten plats, men nu inför kulturhuvudstadsåret öppnats upp igen. En tanke som man arbetat med i planeringen av året är att göra staden synlig för fler ur olika perspektiv. Att öppna upp detta område har verkligen gett invånarna chansen att se sin stad på nya sätt i bokstavlig mening. Från höjden fick man verkligen en god överblick över omgivningarna.

På eftermiddagen besökte vi ännu ett museum – Villa Méditerranée Marseille som visade en stark utställning om transportern i och kring Medelhavet. Dels upplevlsen av att kryssa runt på en härlig båt och leva lyxigt semesterliv. Dels de djupt skakade bilderna av flyktingar som flyr över havet under stora umbäranden. Allt sker parallellt.

museum två

Oj, det blev ett långt inlägg och ändå har jag mycket kvar att berätta. Jag återkommer!

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823