Vårdpersonal ska inte utsättas för smitta, eller riskera att smitta andra. Alla som
arbetar i vården ska ha skydd mot mässling. Så arbetar vi redan i Stockholms läns landsting.
Budskapet från vården måste vara glasklart: Vaccination hjälper. Vaccination mot mässling är tryggt och beprövat. Vaccination behövs. Vi ska ha 95% vaccinationsgrad. Det har vi i Stockholms län övergripande, men det finns områden som inte alls når upp till den nivån. Där måste vården arbeta än mer intensivt. Vi hade tidigare en vårdcentral som svajade betänkligt i frågan om vaccination och även lät företrädare förmedla en negativ syn på vaccination på föräldraträffar. Det är självklart helt oacceptabelt och den barnavårdscentralen är numera nedlagd.
Nationellt vaccinationsregister behövs. Vi vill att ett nationellt vaccinationsregister skapas där vi alla kan logga in säkert och kontrollera vårt vaccinskydd och se vad som behöver kompletteras. Det är många som inte har koll på vaccinationsläget eller lyckas hålla ordning på de små vaccinationskorten genom livet.
Mässlingsfri förskola! Fritt val av förskola ska kunna åsidosättas när föräldrar väljer att inte vaccinera sina barn. De barn som löper risk om de utsätts för smitta ska prioriteras. Den förälder som väljer bort vaccination för sitt barn får ta konsekvenserna av det beslutet och kan därför hänvisas till särskilda förskoleplatser i syfte att skydda andra barn.
Ta ansvar för ditt eget vaccinationsskydd. Personer födda i Sverige efter 1980 har oftast ett fullgott vaccinationsskydd med två doser. Personer födda före 1980 eller utomlands kan behöva vaccinera sig. Det är enkelt gjort på närmsta vaccinationsmottagning. Detta är inte minst viktigt om du tänker resa till något land där smittan finns, som Italien eller Grekland.
Relaterade