februari 02, 2024
Sjukvård & hälsa

Mässling, Vidarkliniken och antroposoferna i Järna

Vård ska grundas på vetenskap, Det är för mig en självklar princip, som jag många gånger fått ta strid för.

Vaccinationsmotståndare som sprider desinformation och antroposofer som bedriver vård utan vetenskaplig grund är exempel på sådant som vi inte ska acceptera i den svenska sjukvården. Det handlar om människors hälsa, om patientsäkerhet och om att hushålla med skattemedel.

När jag genom åren har markerat mot alternativmedicinen och de nu högaktuella vaccinationsmotståndarna har det ofta lätt till tuffa debatter och inte sällan hårda personangrepp på mig. Det är förstås inte roligt. Men för mig som ytterst ansvarig för hälso- och sjukvården i Region Stockholm är det ändå självklart att fortsätta arbeta för att vården ska grundas på vetenskap och för att ryktesspridning om vaccin inte ska få fäste.

Därför har Region Stockholm avslutat avtal med Vidarkliniken och stoppat barnhälsovård när det uppdagats att man inte gett tydliga rekommendationer om vaccination. Jag förstår att det gjort en del personer arga, men människors hälsa är oändligt mycket viktigare.

Sveriges Radio har gjort en ny dokumentär, Mässlingsutbrotten i Järna, som berättar historien om antroposofiska Vidarkliniken. Dokumentären ger en bra bild av händelseförloppen som ledde fram till att Vidarkliniken till slut stängdes. Jag medverkar i programmet. Det var en rätt hätsk stämning då, men jag är glad att jag orkade ta den debatten och att Regionen avslutat sina avtal med antroposofiska Vidarkliniken. Lyssna gärna.

Jag har tidigare skrivit om Vidarkliniken i samband med en granskning 2016. Här är ett inlägg om min syn på alternativmedicin och ovetenskapliga insatser i vården, och här är ytterligare ett inlägg på samma tema. Jag har också skrivit om vaccin i samband med fall av mässling.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823