april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Mässlingutbrott. Vaccinera era barn nu!

Just nu har vi ett pågående mässlingsutbrott i Stockholm. Det är ett litet antal barn som drabbats, men eftersom det är en av de mest smittsamma sjukdomarna finns risken att flera ska insjukna. Alldeles i onödan.

Det finns utmärkt vaccin mot denna ibland riktigt farliga sjukdom. Ändå väljer en del föräldrar bort vacciner för sina barn. Man förlitar sig på turen eller har gått på myten om att vaccinet skulle kunna ge upphov till autism (myten lever vidare trots att studien som visade detta för länge sedan avfärdats som forskningsfusk). Därmed riskerar de sina barns hälsa. Det är illa nog. Men de riskerar också många andra barns hälsa. Barn som av olika skäl inte kunnat vaccineras. Det kan handla om barn som inte tål vaccinet eller barn under 18 månader som ännu inte vaccinerats. Det är med andra ord ett enormt ansvar som de föräldrar tar på sig när de väljer bort vaccinet.

Jag och Lotta Edholm, borgarråd i Stockholms stad har föreslagit att vi bör utreda om barn till föräldrar som väljer bort vaccin ska kunna nekas plats i förskola, i syfte att skydda andra barn. En variant kanske kan vara att man hänvisas enbart till vissa förskolor.

Läs gärna mer om mässlingsutbrottet och vikten av att vacciner sina barn: Direkpress, Metro, Allas

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823