april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Matdiskussionen i DN fortsätter

Idag svarar jag på Mona Bergvalls artikel i gårdagens DN som i sin tur var en kommentar till min första artikel om att Landstinget ska förbättra sjukhusmaten genom att inspireras av de bästa på området.

Tyvärr hittar jag inte mitt svar på nätet, men här är texten:

Min artikel i DN.

Svar till Mona Bergvall, DN Sthlm 111018

Måltiderna på våra sjukhus ska leva upp till höga krav. De ska vara en trevlig stund under sjukhusvistelsen och locka att äta när matlusten och smak- och luktsinnena kanske inte är vad de brukar. Maten ska vara näringsrik, säker och passa alla smaker.

Det är tuffa krav, och det är inte så konstigt att sjukhusmat alltid har varit en omdiskuterad fråga. För några år sedan infördes ett system på flera sjukhus, p.g.a. uttjänta, ohygieniska storkök och högre krav på inte minst näringsinnehåll och livsmedelssäkerhet. Det är ett system som också tillåter en hög grad av flexibilitet och valfrihet, för vad och när patienten vill äta. Men det har också utsatts för mycket kritik, och jag beklagar Mona Bergvalls negativa upplevelser. Det är just sådana upplevelser som hon beskriver som är orsaken till att vi från landstingets sida nu jobbar för att utveckla och förbättra måltiderna i vården.

Patienternas upplevelse av maten är allra viktigast. En viktig aspekt verkar vara att patienterna får de valmöjligheter mellan flera olika rätter, som ska erbjudas. Vi har sett hur fler med tiden har blivit nöjdare med maten, men vi är alls inte nöjda. Därför gör vi ett stort omtag kring måltiderna på våra sjukhus, genomför en grundlig utredning, tittar på olika goda exempel och tar fram en ny måltidspolicy. För det handlar om hela måltiden, om valmöjligheterna, miljön och dukningen, inte bara om maten på tallriken.

Maten är en viktig del av vården – bra måltider ska ge både näring och lite glädje. Då är jag också övertygad om att man blir frisk fortare.

Anna Starbrink, landstingsråd

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821