I fredags fortsatte studieresan till Skåne. Kristianstads sjukhus tog emot oss och berättade om sitt arbete för att utveckla sjukhusmaten.
Vi blev också bjudna på lunch och självklart åt vi samma rätter som patienterna erbjöds för dagen. Kalkon med potatisgratäng och till detta sallad förstås.
Det fina med sjukhusets arbete så här långt är att de övergått till att laga alltmer av maten från grunden och halvfabrikaten har blivit färre. De jobbar nu vidare för att minska svinnet som tyvärr är ganska stort (mellan 15 och 30 procent). De inför också näringsscreening av alla patienter från 65 års ålder och syftet är att fånga upp personer som är i riskzonen för näringsbrist.
Mediaintresset var stort så du kan läsa här och här om vårt besök.Därefter åkte vi åter hem till Stockholm fulla med nya insikter och inspiration kring hur måltiderna i Stockholms sjukvård kan utvecklas.
Okej, slutligen måste jag förstås bjuda på en bild när jag har en skojig hatt på huvudet. Fåniga huvudbonader har förföljt oss genom de skånska och danska sjukhusköken. Nödvändigt av hygienskäl, men inte alldeles klädsamt.